新會員登記
搜索
查看: 930|回復: 17

[討論] (好奇)點解坤平特別多材料

(尷尬問題)經常聽到當地人帶自身牌多,天神反而小帶
奇怪係點解好多師父制作坤平時,加入材料會特別多!

整自己的自身,天神佛反而材料唔多

單純想知原因

回復

无名气,唔顺应大众判断原则,(即越多野似乎越有料),甘就无人请的. 无人请,钱系边度来?

始终明白的人少,唔明白的人多,甘就请的人,还是会比较多的,师傅都无办法, 庙宇都被牌商带偏.
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 3-7-2022 17:25
无名气,唔顺应大众判断原则,(即越多野似乎越有料),甘就无人请的. 无人请,钱系边度来?

始终明白的人少 ...

想問實際上有冇加入所講材料?
回復 贊好 反對

VANGO 發表於 3-7-2022 17:36
想問實際上有冇加入所講材料?

如果是庙宇出的,僧人不可打妄言,即不能说谎,可信的. 但牌商讲的,就唔知道的囖.
回復 贊好 反對

出自身牌,师傅要已经有一定名气,就会有好多人请. 加好多料反而令人觉得师傅无料到.

天神佛本身已有公信力,要靠加料好似好怪甘。
回復 贊好 反對

無深究過依個問題,部分人覺得如果對師父有信心,師父出咩材料/組合,都會係最好嘅
回復 贊好 反對

其实庙过多,日日都有开销,有时还要做庙宇维修,钱唔少得,牌大家都唔缺,十个八个好平常,出牌筹钱越来越难,甘牌商就影响力变大,需要牌商包销相当数量嘛. 趋势系商业化。庙都无办法,无钱点搞呢?
回復 贊好 反對

要恢复正常,就要减少庙宇数量,同大学数量一样的,越多就越乱,参疵不齐,政府社会养唔起,就会走偏,趋势系甘,迟d可能会出埋,西方人喜欢的西方文化牌.
回復 贊好 反對

有无师傅同庙话出的牌包发达,包赌赢,答案系无,如果有,庙唔使系甘出牌来筹钱的.
回復 贊好 反對

所以d人肯请贵牌,我就早期会动心,因为唔懂,懂了就唔会动心囖.
回復 贊好 反對