新會員登記
搜索
查看: 2044|回復: 39

分享四面神供奉型的现象,大家系唔系都一样

分享家里供奉的四面神, 请时看到法相好靓, 感觉系宁静中带有自信微笑, 好中意, 就请返来.

现在的现象系,个身好多香灰尘, 但系四个面就唔会有尘, 都好多年无清理神坛了.

四面神

四面神

回復

个四面神法杖, 唔记得那个师傅出的, 因为无地方放, 就只好先甘放.

金色小四面神佛牌, 系我最珍贵的四面神佛牌, 约1993年请的, 记得系500蚊, 一个泰国和尚系荃湾摆地摊, 请时师傅放砵中念经加持, 佛牌系甘跳, 非常神奇, 唔知那个庙同那个师傅出的.
回復 贊好 反對

多謝分享,知道聖物為那位師傅督做、那廟所出是很重要的,特別佛像天神像,未經過正當處理,輕則只當是件藝術品,但由於每天有香火供奉,重則有機會被其他衆生依附,到時要處又要花功夫處理.
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 2-7-2022 11:05
多謝分享,知道聖物為那位師傅督做、那廟所出是很重要的,特別佛像天神像,未經過正當處理,輕則只當是件藝 ...

太多了, 大多数都忘了, 连四面神的咒也忘记了, 变成收藏爱好, 好少请贵的, 人家可能连骗我的兴趣都不大.

香火我就一支清香, 还不是天天上, 聪明正直方为神, 君子之交淡如水, 想香火的都可能唔乐意来我处的.
回復 贊好 反對

其实我对众生依附之说, 系夸张左, 比喻一个捞偏的去冒充警察, 甘同揾自己笨无分别, 甘多警察, 一望就知道的嘛.

其实连自己都揾唔到食的众生, 先要靠人供养, 甘有几多力量呢? 有力量的, 又懒得理我地, 比喻请吃饭,d富豪会晤会, 为一餐来同我地见个面甘?

众生占占便宜可以, 害人就唔会的. 所以大家都无亲眼见到有什么事情发生, 都是道听途说的传闻而已.

同鬼故电影一样, 明知系假, 但系又喜欢看的.
回復 贊好 反對

放下啦 發表於 2-7-2022 11:44
其实我对众生依附之说, 系夸张左, 比喻一个捞偏的去冒充警察, 甘同揾自己笨无分别, 甘多警察, 一望就知道的 ...

看來師兄對南傳聖物,都有一定研究、有自己看法,那小弟都不多說了,謝過~
回復 贊好 反對

意思系有力量害人的, 如果无原因, 就无甘得闲来无啦啦害人的, 大家想揾佢, 都唔会采我地, 系神佛慈悲为怀, 先会理下我地.
回復 贊好 反對

呢都系聊天室, 大家吹下水, 甘先热闹, 一百个人有一百个看法, 无对错的, 只是分享看法, 唔使太认真嘛.
回復 贊好 反對

我以前系高高啦, 会有好多师兄师姐来话唔同意的, 大家交流分享看法, 就学到好多新野的, 发现好多事情, 原来可以甘样看的, 自己想唔到的.
回復 贊好 反對

你意思係每次1枝香?1枝定1注?
回復 贊好 反對