新會員登記
搜索
查看: 1466|回復: 18

[求教] 想請教一下供奉型的問題

1: 想請問一下,供奉型的擺放位置,係唔係唔可以太近洗手間?
   因為屋企地方細,只有電視櫃上面會有位置放供奉型,但係電視櫃隔離就係廁所(大概2步左右)
   會唔會平時閂好個廁所門會好D,除左轉位,有冇咩方法補救?(補充:神像角度睇唔到廁所,但係廁所門反光就會反射到)

2:供奉型有冇單雙數之分? 因為中國傳統上係單數? 一尊之後就要兩尊兩尊起,小弟未必負擔得起。

小弟請供奉型,其實都係還神供香用,平時都有捐下錢,但係都係覺得唔係太夠,又唔係成日有機會做下善事,所以還神方面落力
   下。By the way, 請左供奉型後真係順左好多,但係唔知習俗上有冇冒犯到佢地,所以想同大家討論一下。
回復

1:屋企放個神像又係廁所附近,個人覺得只要唔係面對住廁所就夠
香港普通人搵個位供款都有難度

2 9龍灣 4面神得一尊係度,如果按照你所講要雙數咁請
咁咪不敬囉

我屋企觀音係請一個,你有冇見人屋企請2個觀音......

同埋供款比杯清水就夠,當然有花同香更加好

最緊要係福報同考順父母。

唔好意思,一諗起中國人個種永遠批評人地佛教錯,自己佛教先岩就火都嚟
回復 贊好 反對

就訓睇溜左 一尊後要兩尊起  
無關係,只要神佛位置分到岩就夠
回復 贊好 反對

電視櫃牆後面係唔係都係洗手間?如果係好似都係唔好的
回復 贊好 反對

又唔係將尊供奉型放入廁所,一般香港地方小,放邊都好近廁所啦,我就覺得照供無問題
回復 贊好 反對

供奉型擺高處,乾淨的位置,以尊敬的心供奉就可以!
回復 贊好 反對

必要時,離地牆架板,好過洗手間側邊
回復 贊好 反對

我會建議你將神像,放響較遠離廁所一側
回復 贊好 反對

VANGO 發表於 20-6-2022 07:46
就訓睇溜左 一尊後要兩尊起  
無關係,只要神佛位置分到岩就夠

明白,唔該師兄。
我成日都會諗左中國個套先
,但係好多時又見唔係好多人跟,
係呢到問左,心入面都舒服d。 如果神像要1,3,5,7 …之後就會破產
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 20-6-2022 10:37
必要時,離地牆架板,好過洗手間側邊

有諗過,不過真係放邊棟牆,都會見到廁所。
我個客廳係長方形(a,b,c,d),個廳又太細,
如果牆架係廁所對面棟牆(牆a),就會面向廁所,
牆b就係窗,架都上唔到,
C就係廁所果棟牆,但set架會阻住走道,因為房門一出黎就會撞到果架
淨低就係電視櫃有位放
回復 贊好 反對