新會員登記
搜索
查看: 1964|回復: 20

好耐無上水,分享下我宜家戴緊嘅牌

由岩岩畢業搵第一份工開始戴牌,眨下眼戴左佛牌3年,時間真係過得好快!
而我都一段時間無關注佛牌資訊,上黎都係志在同師兄吹下水。
疫情都困左我地好耐,印象中以前個種生活好似場夢咁,同時宜家嘅生活模式都變左好多。

師兄師姐們一切順利嗎?

分享下,我宜家戴緊 龍婆了2537熟濟九寶銅財龜;期間一直係阿贊速2549那朗,阿贊刁2545四面神,同埋呢塊財龜之間交換戴。

唔敢講飛黃騰達,但係就比左勇氣我一直跨出舒適圈,亦都睇化左啲野,財龜幫我擋左好多意外,
就好似上個禮拜同friend行山行行下見到頗粗嘅樹枝係我地前面跌左落黎,行快一步可能都受傷。

不過今日就主要分享 我戴 龍婆了2537 熟濟九寶銅財龜 嘅特別故事:
係2021年,有一日同朋友去挑戰一座我地能力應該負荷唔到嘅山【本身行開山,以為自己夠能力】,行左8個鐘都見唔到盡頭,
個下已經知道大鑊,但係已經無得翻轉頭,係山上面斷水斷糧斷電,全憑意志堅持,個陣真係覺得原來有啲野可以黎自己咁近,
我好記得個陣我攰休息嘅時候,就攞塊牌出黎,祈求可以安全落山,係行緊嘅途中遇過幾次危險,一次係差錯腳,差啲跌落山,
情急下一手捉住一條好幼嘅樹桿,但係見佢即刻裂開左,不過好彩無斷到,身邊嘅朋友都嚇左一跳,我覺得係塊牌幫左我。
其實途中都多危險不斷,主要係我地已經好攰,無乜體力,係行左11個鐘頭左右,終於見到一絲希望,見到地圖個定位已經接近終點,
預計行多2-3個鐘就可以結束。 咁我地繼續行啦,有一段斜坡要向下行,咁左右兩邊都係涯,不過條路闊嘅,我行行下唔小心滑親,
差啲滑出涯,但係滑到黎涯一個身位就停左,我個friend都驚呼左一聲,好彩無出事。
途中我同朋友們互相照應落山,感覺真係好好。

我唔後悔上呢座山,雖然驚險辛苦,但係感受到朋友嘅真心,亦都覺得佛牌真係有保佑我。
而且呢件事之後令我覺得,雖然金錢,感情對我地都好重要,但係前提係擁有生命,健康嘅身體,
宜家嘅自己好似無以前咁計較,同樣追求牌嘅心態好似都無咁旺盛,因為發覺自己請完都係戴翻呢3尊牌...
希望各位師兄師姐搵錢之餘,記得注意休息,身體健康。

至於澤度金,四面神就之後再同大家分享。

評分

查看全部評分

回復

龍婆了的財龜,「熟濟」係最值得供請的其中一期!
回復 贊好 反對

正呀!多謝分享
回復 贊好 反對

謝分享
回復 贊好 反對

財龜的確唔錯,我唔係帶龍婆了但帶個時幾開心,未來有機會一定請塊
回復 贊好 反對

戴牌領略到覺悟,將來成就更大。戴牌戴到執迷不悟,只有一剎那光輝,沒有天長地久!花無百日紅。生老病死!親離死別!是必然定律的。實話實說
回復 贊好 反對

我都好耐無上水,多謝Leo師兄分享
心態真係好重要

恭喜師兄既覺悟

塊熟濟好靚
回復 贊好 反對

Merlion_L 發表於 9-6-2022 13:07
龍婆了的財龜,「熟濟」係最值得供請的其中一期!

36 37的確較多人認識。
師兄戴嘅婆既祖師都很好!
回復 贊好 反對

得意仔 發表於 9-6-2022 17:27
戴牌領略到覺悟,將來成就更大。戴牌戴到執迷不悟,只有一剎那光輝,沒有天長地久!花無百日紅。生老病死! ...

不敢說覺悟,但至少覺得平安健康已經很難得,當然生活質素還是會想靠自己努力提高。師兄說得很好,感謝。
回復 贊好 反對

佛牌愛好者Leo 發表於 10-6-2022 09:28
36 37的確較多人認識。
師兄戴嘅婆既祖師都很好!

帕固伴的聖物係我帶佛牌以來最夾到的!相信龍婆了的財龜對師兄都係一樣最夾到!
回復 贊好 反對