新會員登記
搜索
查看: 2492|回復: 19

帕阿贊旁蝕 終年五十三歲

記得佢係用陰法,有d野真係唔好唔信。大家請勿帶陰牌
回復

不過點都好啦,RIP
回復 贊好 反對

又一個例證

多謝阿贊自身犯險,成為良好的反面教材。
願佢唔好咁痛苦吧
回復 贊好 反對

點都好,都係人一個,rip
回復 贊好 反對

講啲嘢係咪太過份了?阿贊旁蝕無論如何畢竟都係一位出家僧人,而且在世時都有做好多善行同佈施,佢之所以病痛短壽,據聞其中一方面係因為幫助善信做太多法事,承擔咗善信們太多唔好嘅嘢。
回復 贊好 反對

阿贊旁蝕有做陰牌,講佢有做陰牌冇問題,但如果係妄論隨意斷定一位出家僧人,甚至仿佛知道佢逝世仲要幸災樂禍,咁真係覺得嘴臉有啲醜惡。如此對一位僧人,唔怕有惡業嗎?
回復 贊好 反對

阿贊旁蝕雖然有做陰牌,但佢作為一位出家僧人,唔通覺得佢係為一己私利而做陰牌嗎?佢做陰牌自己可以有咩利益?在家阿贊都仲可能係為咗賺錢自己享受,但佢係出家僧人,籌集款項都唔係用於自己享受呢。
回復 贊好 反對

佢在世時的確係有為佛教仲有各種各樣慈善賙濟出過好多力,而且法科上亦幫助過好多善信,例如驅邪解降之類,唔通呢啲就可以完全無視?定係想否定哂一位著名僧人所做嘅好事?就算行嘅路唔同,但完全就冇任何對佢嘅尊重?
回復 贊好 反對

就算對佢某啲方面有觀念取向上嘅唔認同,大師都係佛教嘅出家僧人,係僧團嘅一份子

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

香港九條龍 發表於 30-5-2022 06:46
阿贊旁蝕雖然有做陰牌,但佢作為一位出家僧人,唔通覺得佢係為一己私利而做陰牌嗎?佢做陰牌自己可以有咩利 ...

佢有做陰牌?因為我只係知道佢有用古曼粉,唔多覺佢有越界的陰物
當然佢有出帕罌呢類陰神,但如果用正法開光,都冇問題吧

至少,佢未至於玩骨玩肉,大人入靈呢類可怕野吧
回復 贊好 反對