新會員登記
搜索
查看: 2027|回復: 14

四面神選擇 阿贊刁/龍婆禪南

細佬搵到個阿贊刁2548供奉 8000人仔
但市面禪南四面神閒閒地都過萬
求師兄比意見
回復

概括咁講,就算同一個師父,邊一年做,響邊個廟做,係咪親手做,法會開光,開光年期,有冇外殼,外殼材質,牌的物料,法相係咪師父出名或擅長,當然仲有賣牌果個都要賺,全部會影響價格,唔同師父價格就更有落差

其實不如問返自己,你需要的功效是甚麼,budget是甚麼,然後選返擅長相關法門,而有威望的師父係我自己建議的做法

殼你可以換,開光模式各有喜好,親自開光年期可以好長,但法會有時為做善事,福德大架。

至於邊一年做,有能力追冇問題,部分年期有好多事跡,不必懷疑,但如果budget有限,選其他時期又無不可,有d人話師父未出名開光時期長d,但調返轉,師父年紀大d,功力又深厚d,年期後未有咩特別事蹟,可能只係時間問題。

去到邊,戴佛牌都係禮佛,重要的係尊敬的心,了解相關神佛同師父的故事,咁你就知呢個牌可以點幫你,而如果你能夠立願用同一方式幫人,就係將佛牌能力放到最高的方法
回復 贊好 反對

其實,你想要什麼意見?
回復 贊好 反對

兩個都係開光四面神出名嘅師傅,真係要睇你眼緣同預算。
回復 贊好 反對

其實兩位師傅供奉都付擔到,只係想問下各位師兄意見,二選一會揀邊位供奉
回復 贊好 反對

crispyman 發表於 19-5-2022 18:54
其實兩位師傅供奉都付擔到,只係想問下各位師兄意見,二選一會揀邊位供奉 ...

選2548阿贊刁供奉型,但如果是你分享照片中的那一尊,照圖片來看, 並不是阿贊刁的
回復 贊好 反對

咁請問呢尊係邊位師傅
求指教
回復 贊好 反對

無研究四面神,建議入手供奉型要小心過佛牌,始終又大尊,唔供嘅時候又無咁易放返出去
回復 贊好 反對

crispyman 發表於 20-5-2022 00:23
咁請問呢尊係邊位師傅
求指教

屈黎 龍婆柏
回復 贊好 反對

crispyman 發表於 19-5-2022 18:54
其實兩位師傅供奉都付擔到,只係想問下各位師兄意見,二選一會揀邊位供奉 ...

我會選阿贊刁的,不過原因只是因為我見過師父三次,我跟我朋友都很喜歡師父給我們的感覺
回復 贊好 反對