新會員登記
搜索
查看: 2131|回復: 22

[求教] 帶咗佛牌一段時間想請教一啲問題

話說我帶咗佛牌一段時間,
一開始我淨係會唸佛首經,後來我知道咗有通用咒之後
我就開始讀完佛首經後同埋佢,結果發現咗戴佛牌個效果真係唔同。

事源係,我之前有一面澤度金,一開始嗰時我真係會臉佛首經,感覺上冇咩轉變,但係唸左通用咒之後發現自己生意真係好咗,有好多時平日都會有單,唔單止星期六日。

所以都想問下,各位師兄師姐嘅習慣。
1: 係唔係每一次戴牌時都會讀佛首經同通用咒。
2: 係唔係戴幾多塊佛牌,相對嚟講就要唸幾多次佛首經(例如我戴三面佛牌出街之前,就要唸9次佛首經)
3:同埋想問吓,心咒同通用就係唔係兩種唔同嘅嘢,
   有冇師兄係一直有唸,有咩感覺?
4: 除低佛牌嘅話,大家會唔會話都要讀一次佛首經?

回復

1-隨自己喜歡
2-3次就可
3-有對應心咒的  係戴對這牌  或法門的  同通用不同
4-不需要    如喜歡的都可以
回復 贊好 反對

1.唔係趕時間會念
2.唔係
3.唔清楚咩通用咒,如果係某位師傅嘅佛牌聖物通用咒,都係配戴前/有時要求先念。
日日念嘅多數係經文,多念經必有好處。  4.無所謂,出於尊敬都可以多念

回復 贊好 反對

我多數無念
假設要念都係3次佛首經就算,太懶
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
我相信有通用咒,
多數通用咒都係出於龍婆口傳,
雖然吾知点解,
我估多數係一些讚美某某神佛,
或駛用一些法器的說話,
如果唸左好好多我會繼續唸……
回復 贊好 反對

有時戴佛牌都係自己上網搵應該點做,但係都唔知邊個係岩之餘
有D細節位又係冇人講
今次算係解左唔少疑惑, 唔該曬各位師兄
回復 贊好 反對

1)唔一定有念,如果有念,一般係每日第一次帶
2)帶幾多塊都念三次就夠
3)帶開阿贊速都從不知有澤渡金心咒
4)不需要
帶牌耐,好早己無乜點念佛首經,日常記得多做善事更有用
回復 贊好 反對

反而好早前己背左「心經」間中會念下,同佛牌無關,純粹間中念下當做下功德
回復 贊好 反對

師兄通用咒系咩可以分享一下嗎
回復 贊好 反對

師兄,戴十年八年之後,你都應該唔會再唸,通常只淨低佛首經.
回復 贊好 反對