新會員登記
搜索
查看: 892|回復: 11

[必打] 一天一佛牌(龍婆Suang Wat TamPomSaWad)

每天開心share我的佛牌珍藏!
回復

嘩,勁呀!木必打!!
師父個名好長,今次學到野師兄包個殼試下吧
回復 贊好 反對

VANGO 發表於 27-1-2022 08:05
嘩,勁呀!木必打!!
師父個名好長,今次學到野師兄包個殼試下吧

我好少帶必打,這塊只做收藏

這款必打的製做方式好懸殊,可惜我睇唔明泰文
回復 贊好 反對

Merlion_L 發表於 27-1-2022 08:21
我好少帶必打,這塊只做收藏

這款必打的製做方式好懸殊,可惜我睇唔明泰文  ...

用得冷門方式制作,點都有d料既
我都睇唔明
回復 贊好 反對

超靚超有味道,好想要這種用料同法相都獨特的佛牌
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 27-1-2022 12:07
超靚超有味道,好想要這種用料同法相都獨特的佛牌

係呀!就算我唔帶必打,見到呢塊咁特別都忍唔住入手了
回復 贊好 反對

VANGO 發表於 27-1-2022 09:37
用得冷門方式制作,點都有d料既
我都睇唔明

偏偏喜歡這類神秘色彩的牌!
回復 贊好 反對

回復 贊好 反對

Pidta Mai Pho Nipai Roon Chainatjon 由 Wat Tham Phrom Sawat 的Luang Phor Shuang 高僧于佛歷2557年加持出廟的。中文翻譯是(招財必打之"戰勝貧窮")。這枚必打是採用 Wat Tham Phrom Sawat 佛寺裡多年前栽種的菩提老樹制作並且菩提樹必須是自然枯萎才能使用.高僧採用此老菩提樹的樹幹來制作此批必打而且加持制作的數量也不多。制作的數量總數也不超過200枚。每一枚都是手工雕刻都有獨立的編號和打上公雞的 Code 印號。此批比打都是由 Luang Phor Shuang高僧在世時親手寫上經文和加持。每枚比打的底部都有加入高僧珍藏多年的聖料。(以上之資料僅供參考)
回復 贊好 反對

漢都亞 發表於 9-7-2022 16:51
Pidta Mai Pho Nipai Roon Chainatjon 由 Wat Tham Phrom Sawat 的Luang Phor Shuang 高僧于佛歷2557年加持 ...

多謝師兄分享塊必打的詳細介紹!
回復 贊好 反對