新會員登記
搜索
樓主: rr1628rr

巴利藏有沒有楞嚴經咒和大悲咒

rr1628rr 發表於 5-1-2022 22:26
師兄你好!這個我真沒想過,謝謝師兄提醒。不過志蓮的課程一般都很難報,我會試試看。志蓮淨苑我經常都去 ...

10月開始左下學期課程 可能要等下一轉 師兄亦都可以報蕭老師既禪修班
回復 贊好 反對

hoya_lover 發表於 5-1-2022 22:44
10月開始左下學期課程 可能要等下一轉 師兄亦都可以報蕭老師既禪修班

襌修班更難報,基本不用想。
回復 贊好 反對

rr1628rr 發表於 5-1-2022 23:04
襌修班更難報,基本不用想。

唔會呀 我之前都報到 可以留意下網頁
回復 贊好 反對

康定 發表於 4-1-2022 21:27
其實
我沒有能力
也不足以教導任何人什麼的

康定師兄學識淵博,著實讓我敬佩不已
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
GGC0510 發表於 12-1-2022 19:30
康定師兄學識淵博,著實讓我敬佩不已

不敢不敢
還在學習中
只是幸運地沾到了邊邊而已
回復 贊好 反對

回復 贊好 反對

睇到我有啲炆炆哋 要我深潛咁耐都要上水

依上座部佛教修行 我係尊敬嘅 但你詆毀漢傳佛教我就唔可以唔出聲 你可以主張人以上座部方法修行 但請你唔好毁謗大乘 咁等同某宗教唔信佢個神就係惡魔有乜分別?上座部佛教係咁架咩?

你列舉咗好多例子去證明大乘佛教唔係佛教 好似好真咁 好理性咁 既然咁理性 請問出處呢?點證明?

唔通我話婆羅門都打坐 一坐就幾年 主張打坐嘅宗派就好似你口中嘅菩薩出處咁?耆那教都同佛教好似 仲早過佛教出現添 唔通又話佛教沿自耆那教?

佛說八萬四千法門 唔係唔啱自己就謗嘅 不如諗吓點解佛在世時外道都可以禪定得神通但宜家自己仲謗緊主張慈悲嘅菩薩道啦
回復 贊好 反對

danielchung 發表於 21-1-2022 23:45

依上座部佛教修行 我係尊敬嘅 但你詆毀漢傳佛教我就唔可以唔出聲  ...

同佛牌教講佛偈,等如同對牛彈琴,最基本做人的品德行為都未掂,晒氣!有些人學上座部,是有心懷不軌目的!例如想修神通、上身、法術、日後想做師傅等等。在香港大多都是呢類人,財迷心竅,比比皆是。其實信甚麼佛教都好,首要自己甚樣學懂做一個好人先
回復 贊好 反對

danielchung 發表於 21-1-2022 23:45

依上座部佛教修行 我係尊敬嘅 但你詆毀漢傳佛教我就唔可以唔出聲  ...

誹謗唔緊要,自己總會受到報應,最慘係佢散播嗰啲魔道思想, 令到其他人信以為真, 學識廣博呀,敬佩不已啊咁, 嗰度先攞命 . .

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 22-1-2022 21:49
誹謗唔緊要,自己總會受到報應,最慘係佢散播嗰啲魔道思想, 令到其他人信以為真, 學識廣博呀,敬佩不已 ...

大乘非佛說都真係聽唔少 不過極樂世界係由空中花園加婆羅門演變出嚟就真係第一次聽到 其實空中花園呢樣野都未證實到係唔係存在 咁究竟會唔會喺公元一世紀已經流傳空中花園呢個建築物就值得商榷

講到似層層咁 好似好有學術討論咁 但所有嘢都係證明唔到

回復 贊好 反對