新會員登記
搜索
查看: 2556|回復: 19

[討論] 佛牌亂像 : 你戴緊聖物定賴尿牛丸?

你戴緊聖物定賴尿牛丸?

亂像一片,夜光佛牌、59靈粉必打、碰派左溝右溝嘅牌、連串以龍婆匹名義出嘅牌。
龍婆匹係好師傅,係督造滅魔刀聞名龍婆登 唯一仍在世弟子,啲有心人就捉住哩個點,難聽啲講句好似搵到生財機器。
捉住師傅唔會拒絕善信呢點,以師傅名義不停製造「聖物」,身邊有牌商表示過,依家師傅每日都有唔同「聖物」需要開光,每日除咗早晚課、食飯就係開光,開光多到要排期。
師傅承繼 龍婆登滅魔刀法門,有心人當然唔放過,自己造咗一批滅魔刀,又隊俾師傅開光。傳統上係水燈節開光滅魔刀,閒日推箱滅魔刀俾師傅開光一日就出廟,又是否如法?

冇效是少,反效果是大,講到近年興起喺聖物加入碰派,左溝右溝,哩樣其實有危險性。講到點樣係咩聖女、神女,問心啲碰派有冇洗淨到龍婆添、阿贊Jun所造咁嘅水平?將陰性能量完全轉化?
龍婆艮能曾經指出過,現今有的碰派坤平,碰派粉洗唔乾淨(師傅係用洗唔乾淨形容),意指淨化得未夠圓滿、仍然有怨氣,對佩戴者會有負面影響。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

評分

查看全部評分

回復

喜歡龍婆艮能,賣得出嗰個一定唔會有影響,因為批牌佢地一定唔會戴,賣唔出就影響大,因為啲錢返唔到來,師兄睇開啲啦,做好人永遠唔會有好報,無人會多謝你架,要得閒無事,扮下白痴,扮下無知,先會人見人愛,車見車載嘛。Woh!
回復 贊好 反對

請一些舊佛牌聖物比較好.........
回復 贊好 反對

師父自己都有問題,開光時間咁少都接受,市面上多左派x,派x既野,洗得唔好同帶陰牌有何分別!
回復 贊好 反對

其實對聖物略有認識,都唔會去請依類牌,無需要提意提醒,會去請得的人,自有其前因後果,不用去費神.
回復 贊好 反對

好耐之前唔識野差啲訂咗幾尊聲稱龍婆匹嘅聖物,但個啲就係師兄所講嘅連串以龍婆匹名義出嘅牌
好彩個時無買到
回復 贊好 反對

玩具咁,有時四圍白撞入香港牌店,有牌商都稱自己專門幫中學生嘅小朋友搵玩具型佛牌
回復 贊好 反對

想問問如果個個用咁既心態而唔請新聖物, 想問下廟/師傅將來會點? 只靠每日化緣? 要建廟或修葺怎算? 聖物收益全歸牌商? 定大家用平常心去供請聖物, 而唔係下下用自身利益去供請聖物.

新聖物我就岩師傅, 岩心水咪供請, 當做功德.

回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 22-10-2021 09:31
玩具咁,有時四圍白撞入香港牌店,有牌商都稱自己專門幫中學生嘅小朋友搵玩具型佛牌 ...

呢個題材未聽過,我反而有興趣知道佢點sell啲學生哥。
回復 贊好 反對

henryleesh 發表於 22-10-2021 11:38
想問問如果個個用咁既心態而唔請新聖物, 想問下廟/師傅將來會點? 只靠每日化緣? 要建廟或修葺怎算? 聖物收 ...

師兄果然善心滿載,你的心意我估大家應該收到曬,所以善心呢家嘢,真係唔係個個有,最少我冇,呵呵!

不過上面個批牌,如果入左貨而又賣唔出,我也只能慨嘆一句……..點算,唔知道。
回復 贊好 反對