新會員登記
搜索
查看: 2639|回復: 33

[坤平] 請問各位師兄前輩,屋企有小朋友,戴派系戈佛牌係米無咁好?

聽過一D師兄講過,戴派系佛牌或多或少會有對小朋友影響,例如成日唔舒服等等。最近對派係坤平又有D興趣,不過顧忌哩個問題,想請教各位。多謝大家分享經驗。
回復

佛教源意導人向善。我帶佛牌感染身邊朋友都一齊帶,做善事做功德幫助有需要的人。除非你選擇陰牌
回復 贊好 反對

佛教導人向善,佛牌導唔導人向善就唔一定,不過既然對骨灰的牌有顧慮, 可以先考慮其他材料的牌, 好多公認強大的師傅自身,或者佛相天神牌,都係普通材質做.
回復 贊好 反對

我戴緊四塊牌
四塊牌都有派粉 又唔見對身邊既人有負面影響喎
明明佛牌就係導人向善 派粉只不過係原料中其中一個藥引咁既作用
唔洗諗到咁複雜
只要係正廟出既就無問題
回復 贊好 反對

crispyman 發表於 24-8-2021 14:44
佛教源意導人向善。我帶佛牌感染身邊朋友都一齊帶,做善事做功德幫助有需要的人。除非你選擇陰牌 ...

我最近對派更雅非常合緣,好想請一尊,但係屋企又有比較細小朋友,有D人話會有影響,所以糾結緊,多謝師兄分享
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 24-8-2021 15:55
佛教導人向善,佛牌導唔導人向善就唔一定,不過既然對骨灰的牌有顧慮, 可以先考慮其他材料的牌, 好多公認 ...

最近對派更雅有眼緣,但有了解到一D關於對小朋友噶影響,所以就霖緊,多謝師兄分享。
回復 贊好 反對

yamists 發表於 24-8-2021 16:37
我戴緊四塊牌
四塊牌都有派粉 又唔見對身邊既人有負面影響喎
明明佛牌就係導人向善 派粉只不過係原料中 ...

對身邊大人應該係無咩問題,我聽到都係對小朋友或多或少有影響,所以糾結緊,唔知師兄戴邊位師傅噶牌?我本來係想請派更雅。謝謝
回復 贊好 反對

如果抱有懷疑或者在心中打個問號嘅話就唔好請喇,唔係到時到左手又心掛掛,有d咩唔好嘅發生左又賴落個牌度。再者就算問左十個人十個都話無問題嘅話,都仲有可能你未問到第十一個人
回復 贊好 反對

ERIC1023 發表於 24-8-2021 17:07
最近對派更雅有眼緣,但有了解到一D關於對小朋友噶影響,所以就霖緊,多謝師兄分享。 ...

好似上面有師兄講,正師正廟就係冇問題, 問題就係你心入面嘅懷疑同埋顧慮,如果未搞得清, 千祈唔好請 ,唔係就好似人哋請咗尊牌返嚟,先再懷疑尊牌真假一樣.
請牌慢慢諗啦,又唔急,都過咗幾十年啦,唔争在想多一陣先.
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 24-8-2021 17:46
好似上面有師兄講,正師正廟就係冇問題, 問題就係你心入面嘅懷疑同埋顧慮,如果未搞得清, 千祈唔好請  ...

多謝師兄提醒,哩個真係好關鍵戈問題,我知道我點樣去選擇了!
回復 贊好 反對