新會員登記
搜索
查看: 2110|回復: 23

自身牌一問

帶開自身牌,由其係自身LOCKET 後面再有細塊師父自身更好感覺好似有師父跟身保護
但聽人講金屬材質比較受歡迎,市面上金屬自身牌的確又多D

想問下師兄們帶開金屬定粉牌?可以分亨下嗎

回復

小弟帶開金屬自身,因為details多d,可包防水,容易打理
粉牌自身通常收起,好少帶或者唔帶
回復 贊好 反對

小弟d師父自身係locket為主,雖然帶金屬比較安心,但好似入手通常都係locket
回復 贊好 反對

不論戴同收藏都係金屬材質嘅師傅自身多
回復 贊好 反對

除了新手時期請了些阿贊方 locket 外,之後全部師傅自身都係請金屬牌.
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 1-4-2021 10:48
小弟帶開金屬自身,因為details多d,可包防水,容易打理
粉牌自身通常收起,好少帶或者唔帶 ...

2者感覺有冇分別 我都有塊金屬,但未包防水...防水仲貴過塊牌
回復 贊好 反對

Han000 發表於 1-4-2021 13:54
不論戴同收藏都係金屬材質嘅師傅自身多

咩原因,新手想知點解
回復 贊好 反對

chow5422 發表於 1-4-2021 16:29
咩原因,新手想知點解

通常新手最鍾意依類野,雙刀呀、玩蛇呀咁、師傅骨灰粒呀咁,正正經經牌又唔請,還有那些聖血崇笛呀,十八金呀,古曼,龍婆樂符管,擋降貝呀,滅魔刀果類,新手實中依d 野 . .
回復 贊好 反對

chow5422 發表於 1-4-2021 16:28
2者感覺有冇分別 我都有塊金屬,但未包防水...防水仲貴過塊牌

小弟覺得最主要都係物料既分別
金屬牌就主要係銅,鉛,亞柏架,銀,金,九寶銅,有無龍也等

粉牌用料就豐富啲,師傅想加咩都得,部分既粉牌質地脆弱啲

另外粉牌包防水膠有風險,所以小弟都係包開合殻多啲

希望幫到你
回復 贊好 反對

Locket 可能比較多師傅親手做,數量又可以出好少,金屬牌好像大規模一些.
回復 贊好 反對