新會員登記
搜索
樓主: 得意仔

佛牌警訊

pmxsl 發表於 15-3-2021 22:49
撐你個構思算係圈定點

多謝您!都要您同其他正氣師兄出一分力量同護持先得
回復 贊好 反對

支持得意兄既出發點

其實成個Unite已經好警世,觀點同角度都已經好正念下
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 15-3-2021 23:52
支持得意兄既出發點

其實成個Unite已經好警世,觀點同角度都已經好正念下 ...

老虎仔師兄你好,個意念係想佛牌警訊成為集中地,包括有關商人賣佛牌同所為師傅法事手法,你的身邊人或當事人同受害人,都可以在這裡寫出自己的分享和感受。而加以警惕!同時可以讓新人多樣嘢學習,同很容易找到相關題目。
回復 贊好 反對

咁樣會唔會變成製造更多是非呢?
回復 贊好 反對

hook282000 發表於 16-3-2021 01:17
咁樣會唔會變成製造更多是非呢?

權師兄你好,每個地方,有人就有是非,unite都有是非,看與多或少。版規可說明,不可以指名導姓同佛牌店名稱,舉例:本人今天係九龍找了一位學過泰國法科師傅,師傅話我勁黑仔!所以做了貼胸部金箔轉運,收了二仟大元!做了法事之後黑上加黑!被公司炒了,老婆又走左!請問各師兄,本人係咪被人騙色騙財呢?當然唔排除無中生有或陷害他人!所以版規要做得好緊同重要一環。
回復 贊好 反對

得意師兄,有時每個被騙的人,總有其前因後果, 好似求急財、 求異性緣,到最後就好大機會請到陰牌, 對感情放唔開,但又從來唔檢討自己錯處 , 咪注定搵人做嗰啲和合法事, 箍煲法事畀人呃, 又好似上年依度有位師兄, 一個月投資又話唔見咗廿萬,覺得好黑仔, 懷疑俾人落降頭, 做法事果時畀人偷運咁, 大佬你一個月輸得廿萬,你自己一定係貪心啦,一定係高風險投資, 都唔係投資呀,果d 係賭博投機呀, 所以每件事梗有佢前因後果,先攪好心態最重要.
回復 贊好 反對

這個提議都不錯⋯應該可以防止一些新手被騙
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 16-3-2021 09:20
得意師兄,有時每個被騙的人,總有其前因後果, 好似求急財、 求異性緣,到最後就好大機會請到陰牌, 對感 ...

師兄你好,重點意念係警世他人,類似少年警訊節目,而唔係走去主動幫人,最多都是給建議,巳我所知真係好多人唔識分正牌同陰牌,有某些牌商陰牌都叫正牌,亦有牌商話自己做了很多善事而吸客,有圖有真相,便宜牌當貴牌賣,而現世人請牌觀念,男呃蝦條,女食有錢男,賭博,揾人著數,請牌最終目的要錢唔要命!
回復 贊好 反對

jimjim2020 發表於 16-3-2021 12:29
這個提議都不錯⋯應該可以防止一些新手被騙

討論下無妨嘅,一切隨緣,有好多人經歷,唔接觸過,真係唔知道
回復 贊好 反對

咁,例如一D什麽,升運法事,和合法事,
招財法事,降頭,乜請左陰牌會揰邪呀,
又例如乜乜大師响店賣佛牌,唸下經文叫開左光呀,
尼D係一D好抽像嘅嘢,香港法例根本就無尼D,
咁變相受害人只能夠上黎【呻】,
但又吾可以開店名,咁學法師父可以幫人也可害人,
會吾會令到受害人更多惡運,更煩,
但好處就係可以上黎【呻】下,唱衰佢,
有好有吾好囉,小弟只係發下言,不喜勿插……
回復 贊好 反對