新會員登記
搜索
查看: 2719|回復: 15

[財龜] 今日難得執下牌,發現之前尊龍婆了熟濟財龜恢復原狀

上個post好似食左圖,
可能師兄師姐們就咁睇個標題唔知講緊乜,我之前都開過個post係講小弟戴住隻財龜行山嘅經歷:
http://www.unitehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=84376&extra=
詳細可以睇反呢條Link。

我今日執牌發現:
塊牌黑色部分幾乎全部消失,到底係咩原理...?

補充內容 (12-3-2021 23:04):
最好師兄姐可以睇埋條Link嘅討論內容,我有做過簡單嘅防水殼測試,證明防水殼無問題。

評分

查看全部評分

回復

多謝分享!!!
個原理應該係眼花或者污糟,哈哈
回復 贊好 反對

可能入面啲濕氣真係散曬
回復 贊好 反對

原來張圖喺度,應該係殼中水份走晒?
回復 贊好 反對

其實真係唔知,因為可以睇翻條link嘅回覆,我係有成個佛牌放入水中,confirm防水殼無事。
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 12-3-2021 21:08
多謝分享!!!
個原理應該係眼花或者污糟,哈哈

我都諗唔透啊Ching,老實講,個防水殼無問題,就算水氣或者污糟,都唔知可以散去邊
真係幾奇妙嘅經歷。
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 12-3-2021 22:31
原來張圖喺度,應該係殼中水份走晒?

以我所知,水氣走曬應該都唔會恢復返?
回復 贊好 反對

之前都試過類似經歷,不過可能我眼花或者記錯
回復 贊好 反對

無謂執著自己,個牌黑與白?你都每日起身返工、食飯、便便(便秘除外)睡覺,每天如是重複又重複。純粹討論,不起勿插
回復 贊好 反對

得意仔 發表於 13-3-2021 00:03
無謂執著自己,個牌黑與白?你都每日起身返工、食飯、便便(便秘除外)睡覺,每天如是重複又重複。純粹討論 ...

讚好!呢樣真,就算塊牌點變到咩色都好,第二朝都係要起身返工
回復 贊好 反對