新會員登記
搜索
查看: 1672|回復: 18

香港佛寺分享~妙法寺

其實小弟都唔知有無出錯區, 如有錯誤, 麻煩版主更正
如果有去開香港既佛寺既師兄們, 應該對太和寺, 大棠寺, 下白泥都唔會太陌生, 都係小乘佛教既佛寺
大乘佛教既最為人熟悉既應該係寶蓮寺, 西方寺, 萬佛寺等等.

今次小弟想介紹下一間唔太多人識既寺廟, 位於屯門既妙法寺. 小弟都係以前住係附近先認識間寺
八十年代, 妙法寺重修寶殿時, 當代泰國僧皇有出席開光, 亦係泰國僧皇唯一一次出席香港佛教活動, 所以小弟有少少覺得小乘和大乘佛教互相交流既一個好地方.

到千禧年間, 更加有另一座新寶殿落成, 高七層, 最高層供奉既釋迦牟尼像高八米, 係全港最大既室內木雕佛像.

雖然妙法寺無佛牌供請, 但非常洗滌心靈, 小弟非常推薦既好地方, 如果各位有時間真係可以去參拜一下

(因小弟啦唔識攝影, 所有既相片都係網絡搵既, 供大家參考)
1 (2).jpg
3 (3).jpg
4 (2).jpg

評分

查看全部評分

回復

好似我記得翁小姐講過故仔聽,有極大醜聞,小心小心
回復 贊好 反對

得意仔 發表於 16-2-2021 17:10
好似我記得翁小姐講過故仔聽,有極大醜聞,小心小心

得意兄係指洗塵法師事件?
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 16-2-2021 17:30
得意兄係指洗塵法師事件?

前一兩年前翁小姐講過係兩姊妹被騙財騙色,主持名不記得,但條片好似巳删除了!係佛門警訊。
回復 贊好 反對

謝謝分享,小弟有去過大嶼山的靈隱寺,也是遊客少,幾洗滌身心的地方
回復 贊好 反對

得意仔 發表於 16-2-2021 17:53
前一兩年前翁小姐講過係兩姊妹被騙財騙色,主持名不記得,但條片好似巳删除了!係佛門警訊。 ...

咁又真係唔知喎。。。
但寺廟既環境又真係唔錯
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 16-2-2021 18:17
謝謝分享,小弟有去過大嶼山的靈隱寺,也是遊客少,幾洗滌身心的地方 ...

多謝師兄介紹,等小弟又去下先
回復 贊好 反對

Thanks for share      
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 16-2-2021 18:54
多謝師兄介紹,等小弟又去下先

搭大嶼山巴入大澳果架,尾幾站落車,通常去完食完野後都會行入大澳
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 16-2-2021 20:55
搭大嶼山巴入大澳果架,尾幾站落車,通常去完食完野後都會行入大澳 ...

正,多謝師兄提供路線
回復 贊好 反對