新會員登記
搜索
查看: 1724|回復: 17

究竟耶教人點解咁中意逼人信主

頭像被屏蔽
是咁的,工作上或生活上總遇上兩三個這些人,尤其係到呢d農曆新年日子,他們都中意比d(主賜平安),(福杯滿盈)等字句,如果你答不是基督徒呀,他們還係都要加句(神愛世人)落去。然而在日常生活上,他們又會飾演猶大的角色,當其他人是耶穌,出賣加出賣,又或者對待不同信仰的人,像用石頭擲死他的態度去排斥並令人難堪(約翰福音第8章)。他們反向演釋聖經真令人嘆為觀止。原本你有你信仰自由,但硬要把自己的價值觀套落別人身上還攻擊別人,實在有點兒哪個?別人下不下地獄與他們何干,你認為你有永生咪得囉!

回復

以后你答一句“阿弥陀佛”,咪行开唔好理佢咯。

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

各人的業力不同,如果無緣份,點迫都冇用!

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

眼殘睇錯「邪教」,但經歷中好多耶教人好鐘意好多hard sale

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

我記得小學時,基督教學校,有個"非常"虔誠嘅基督徒老師同我哋講:耶和華係惟一真神,其他全部都係偶像邪靈,好似四面佛咁,四塊面,八隻手,簡直係怪物

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

中學個時成日比人叫去教會去咗一兩次 成班人係到唱歌 歌頌

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

耶教人? 可能樓主未遇到正式的信徒. 就等如有人戴佛牌,成日想來多d 錢呀、多d女、整瓜仇人咁 ,就自稱係佛教徒一樣 .咁,

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

fuk_luk_sau 發表於 12-2-2021 16:06
中學個時成日比人叫去教會去咗一兩次 成班人係到唱歌 歌頌

我都係初中嗰陣成日俾人叫去教會,跟住啲人就會喊住咁講佢信主前點點點,信主後點唔同
然後就會叫大家決志信主

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

你地試下問下耶教徒,創世記除左阿當 夏娃,
第三個人係點出現?
傳道人都吾識答……
回復 贊好 反對

solian 發表於 12-2-2021 18:22
你地試下問下耶教徒,創世記除左阿當 夏娃,
第三個人係點出現?
傳道人都吾識答……

小弟小學係基督教小學讀書,冇記錯創世紀記載阿當夏娃之前已經做過男同女...宗教史極度混亂...

anyway 聲稱耶和華係惟一真神,唔信就要落地獄...真係唔多對胃口...

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對