新會員登記
搜索
樓主: alan8hk

淺談虎牙

henryleesh 發表於 24-11-2020 11:07
唔係, 有啲牙係頂部會中空, 我想知係隻牙本身中空定人為掘空, 因為曾經聽講過中空虎牙更有power ...

真係有中空既虎牙,係天然中空唔係人工掘既,價錢比普通既虎牙貴
主要原因係比較罕有,同power無關既
回復 贊好 反對

malouis 發表於 24-11-2020 12:10
以下是獸醫牙科網頁中的一幅德國狼狗上犬齒橫切面結構圖,可以見到犬齒中間,整條啡色部份是牙髓,由牙尖 ...

想請教下咁會唔會用犬齒以外去制作聖物既呢
回復 贊好 反對

Kenji 發表於 23-11-2020 23:34
小天天師兄棚牙裡面邊隻牙係假我就唔知道了,不過我相信人類是不會長出虎牙來!

我只聽過一句說話是「狗 ...

Kenji兄請息怒,其實樓主在貼中已說明自己只係拿網上資料作比較,

而網絡世界資料是否屬實,是不是代表世界全部,

明眼人心入面一定已經很清楚。

誰是誰非,大家心中有數,我亦不想和他爭辯,

每人都會有經歷,每人都做過新手。放下執著
回復 贊好 反對

henryleesh 發表於 24-11-2020 13:05

因為老虎門齒或臼齒形狀及大小不一, 一般會磨成粉, 用來造成聖粉的材料. 如果遇上有大隻的,龍婆會用來雕成老虎。
又或者用老虎臼齒的牙冠,用來造成吊墜或法戒的戒子面,不過這樣的聖物多數是亞贊製作的,不知道是否正法聖物。

另外, 亦有人用大象臼齒作材料, 切割打磨後, 用來做不同的佛牌聖物及象牙珠鏈. 由於象牙臼齒是不規則的摺疊形狀, 經切割後的牙料, 可以看到牙齒的琺瑯質與象牙質, 黃與白交錯著.
由於顏色的不均勻, 影響其外觀及售價, 有商人會利用其特有的紋理,用來冒充龍宮舍利佛牌。
亦有商人會將佛牌成品染色造舊, 令成品看上去像舊牙料佛牌, 才交由龍婆加持。但隨著時間過去, 染料慢慢退色, 聖物上原本黃白相間的顏色會逐漸顯現.
最後兩幅圖片,就是染色象牙臼齒仿製成虎牙模樣。

ElephantMolar02.jpg ElephantMolar03.jpg

ElephantMolar07.jpg ElephantMolar08.jpg

ElephantMolar06.jpg ElephantMolar04.jpg

ElephantMolar05.jpg ElephantMolar01.jpg

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

補充:
老虎臼齒法戒小弟從前親眼見過,但在網上找不到有關相片,那老虎臼齒法戒外觀類似以下法戒。
以下是另一種在泰國視為有神奇力量的聖物,一種稀有鯊魚頭上的鱗角法戒。

回復 贊好 反對

malouis 發表於 23-11-2020 19:51
見笑了,我只能從圖片中牙齒的特徵,辨別是真動物犬齒,是否虎牙,不能確定。
但至少不會是河馬牙,野豬 ...

唔緊要,有你呢句 ‘’是否虎牙,不能確定‘’ 就可以,
起碼你都唔係完全否定,留返俾啲專家自己考究。

想了解一下,你的長毛象牙尖是不是指史前長毛象?
你有冇收藏恐龍骸骨 或者化石?
回復 贊好 反對

係史前長毛象。
有收藏史前動植物化石。
回復 贊好 反對

小天天 發表於 24-11-2020 13:11
Kenji兄請息怒,其實樓主在貼中已說明自己只係拿網上資料作比較,

而網絡世界資料是否屬實,是不是代表 ...

佢應該沒可能會令我會有情緒上的起伏,其實我一直也不太察覺Unite有這位師兄存在。

有些人現實世界得不到滿足,就希望在網絡世界得到一些成功感或優越感,師兄你下次咪滿足一下這些人的幻想,等佢開心下,又可幫到別人,又可累積一點點福報,功德一件。
回復 贊好 反對

henryleesh 發表於 24-11-2020 13:05

如Louis師兄咁講,都有用犬齒以外既牙去做聖物既好似嚟隻,出自屈辦柏既虎牙臼齒
IMG_20201125_225928.jpg IMG_20201125_230005.jpg
回復 贊好 反對