新會員登記
搜索
樓主: alan8hk

淺談虎牙

小天天 發表於 23-11-2020 20:01
梗係啦,被個半年新手咁講,我梗係留意你講咩啦,睇下有冇地方追究都好 ...

咁師兄要留意下小弟出過啲咩帖啦
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 23-11-2020 20:04
咁師兄要留意下小弟出過啲咩帖啦

我真係唔會留意你,

第一:我喺呢度咁耐,真係唔識你,

而我呢兩日問過好多師兄,

你根本就無乜同人交收過,可以不理。

第二:你有好多相都係網上都搵到,

但係你喺補充果度又加句,認為放喺網上都係真品,

咁即係話,你連真假都未識分,我更加唔需要留意你 . . .
回復 贊好 反對

話題又無話敏唔敏感嘅!其實你拿自己已收藏的虎牙出來和小天天師兄的虎牙做比對咪更有說服力,最少大家都知道你有嘛!樓主可以再開PO咁肯定説小天天兄那一隻虎牙是假,我估你應該收藏了很多珍品,期待你的分享!
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 23-11-2020 19:55
師兄你好,有無可能係猩猩或者猿猴類既牙?

猿類與猴類犬齒沒有這弧度。
況且,眾多泰國正法聖物,亦鮮有使用猴牙作爲材料的,較為少見的牙類材料正法聖物則有狼牙。
鱷魚在泰國亦普遍,亦少見亞贊或龍婆使用其牙齒,骨骼,皮革做聖物材料。
回復 贊好 反對

Kenji 發表於 23-11-2020 21:34
話題又無話敏唔敏感嘅!其實你拿自己已收藏的虎牙出來和小天天師兄的虎牙做比對咪更有說服力,最少大家都知 ...

樓主要開呢個貼,感覺佢真係好糾結我個拍賣,

但我每次叫佢拎啲珍藏出嚟佢又避開唔答
回復 贊好 反對

malouis 發表於 23-11-2020 21:39
猿類與猴類犬齒沒有這弧度。
況且,眾多泰國正法聖物,亦鮮有使用猴牙作爲材料的,較為少見的牙類材料正 ...

多謝師兄指教
回復 贊好 反對

Kenji 發表於 23-11-2020 21:34
話題又無話敏唔敏感嘅!其實你拿自己已收藏的虎牙出來和小天天師兄的虎牙做比對咪更有說服力,最少大家都知 ...

小弟自己覺得敏感啫,無咩特別既
無講過小天天師兄隻牙係假,只話唔係虎牙
小弟開個post分享下,大家討論下,師兄唔好諗到咁複雜
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 23-11-2020 22:29
小弟自己覺得敏感啫,無咩特別既
無講過小天天師兄隻牙係假,只話唔係虎牙
小弟開個post分享下,大家討論 ...

小天天師兄棚牙裡面邊隻牙係假我就唔知道了,不過我相信人類是不會長出虎牙來!

我只聽過一句說話是「狗口長不出象牙」,我看過前拍賣貼再看到此PO,我只感受到此PO的出發點和目的,是「報復」和「得到別人認同」。

如像你這樣說只睇網上圖片就可判斷真偽,你鑒別佛牌真偽的能力,已經强過佛牌驗証機構了,我也要稱呼你一聲「Alan大神」。
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 23-11-2020 18:02
師兄客氣, 小弟覺得睇黎隻係虎牙請問係咪指圈住個位?

唔係, 有啲牙係頂部會中空, 我想知係隻牙本身中空定人為掘空, 因為曾經聽講過中空虎牙更有power
回復 贊好 反對

henryleesh 發表於 24-11-2020 11:07
唔係, 有啲牙係頂部會中空, 我想知係隻牙本身中空定人為掘空, 因為曾經聽講過中空虎牙更有power ...

以下是獸醫牙科網頁中的一幅德國狼狗上犬齒橫切面結構圖,可以見到犬齒中間,整條啡色部份是牙髓,由牙尖象牙質(粉紅色部份)內部開始,伸延至牙根頂端連接顎骨。
牙髓內藏血管,神經線及其他軟組織,當牙齒脫落後,中間牙髓部份因失去血液的供應而收縮枯乾, 形成中空。

所以,整隻犬齒,除了牙冠最尖端部份是實心之外,整隻牙中間是自然中空的。

hdgv132-white-cross-section-upper-canine-head-german-shepherd-louis-donald_1.png

回復 贊好 反對