新會員登記
搜索
樓主: alan8hk

淺談虎牙

嘩,你真係喺網上搵到好多覺得係虎牙既相,你自己果啲做咩唔分享一下?
回復 贊好 反對

malouis 發表於 23-11-2020 18:41
小弟都喜歡收藏獸牙標本以及化石,以下是小弟從退休象牙雕刻師傅朋友收購的舊牙料,相片中間係香港五蚊硬幣 ...

師兄,多謝你有下標我隻虎牙,起碼阿樓主都認同你係一個收藏家
回復 贊好 反對

感謝分享
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 23-11-2020 18:49
師兄先係收藏家, 簡直係大開眼界

我見到你個貼都大開眼界,原來你未見過真實虎牙,

喺網上搵資料上載相就變專家,繼而話我拍賣緊果隻唔係虎牙,

跟住開新戶口自己下標,自然就無人同你爭,拍到再天價出售,

唔知我有冇估錯你個計劃呢?

呢個世界好簡單,人在做,天在看
回復 贊好 反對

其實只要係龍婆親整既牙類聖物就ok喇,有時龍婆都分唔到邊隻打邊隻牙佢地係龍婆又唔係動物學家,唔通個個龍婆晚晚識得去親自打老虎剝佢隻牙整聖物?況且老虎喺國際公約列為一級瀕危物種,收藏聖物姐又唔係要去儲動物標本
回復 贊好 反對

小天天 發表於 23-11-2020 19:29
我見到你個貼都大開眼界,原來你未見過真實虎牙,

喺網上搵資料上載相就變專家,繼而話我拍賣緊果隻唔係 ...

出得嚟個post預左師兄會入黎傾下小弟都唔想阻師兄做買賣先開個post
只係唔想大家有錯誤既訊息啫
其實件聖物係唔係虎牙又有幾咁閒,但如果講到明係虎牙小弟又真係不能認同,會唔會係記錯,或者翻譯錯呀?

相反令另一位位新手師兄無辜被拖落水,小弟真係唔好意思

回復 贊好 反對

Zmc789 發表於 23-11-2020 19:33
其實只要係龍婆親整既牙類聖物就ok喇,有時龍婆都分唔到邊隻打邊隻牙佢地係龍婆又唔係動物學家,唔通個個龍 ...

係呀師兄,小弟都係咁諗
所以一開始個帖都係咁寫

回復 贊好 反對

小天天 發表於 23-11-2020 19:03
師兄,多謝你有下標我隻虎牙,起碼阿樓主都認同你係一個收藏家

見笑了,我只能從圖片中牙齒的特徵,辨別是真動物犬齒,是否虎牙,不能確定。
但至少不會是河馬牙,野豬牙。小弟之所以下標, 是以收藏牙齒標本角度及研究出發.

因為河馬牙比象牙更堅硬,打磨雕刻的難度及成本很高,用來仿製虎牙不化算。
亞洲野豬牙是三角柱狀的,而且沒有非洲野豬牙般粗大。
非洲野豬牙雖然大,但牙根中間是空心的,牙齒是四角柱狀,只有牙冠部份是實心。如果你那虎牙是由非洲野豬牙仿製的,那隻牙一定很大,比我相片中的更大。有這麼大的牙,雕刻成全牙藝術品可以賣更高價錢,用來仿製虎牙也不化算。
至於駱駝犬齒, 駱駝犬齒未打磨時, 長度平均小於兩吋. 而你這虎牙經打磨雕刻後, 仍然有三吋長度, 那如果那真的是駱駝犬齒, 也真是罕有地大, 下標也是值得.
依小弟估計, 如果那不是虎牙, 從該牙齒的大小形狀, 弧度, 橫切面形狀, 似係海獅或海豹牙仿製.
以上只是小弟從對收集動物牙齒標本的經驗, 從科學角度分析, 不喜勿插.

回復 贊好 反對

malouis 發表於 23-11-2020 19:51
見笑了,我只能從圖片中牙齒的特徵,辨別是真動物犬齒,是否虎牙,不能確定。
但至少不會是河馬牙,野豬 ...

師兄你好,有無可能係猩猩或者猿猴類既牙?
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 23-11-2020 19:48
出得嚟個post預左師兄會入黎傾下小弟都唔想阻師兄做買賣先開個post
只係唔想大家有錯誤既訊息啫
其實件聖 ...

梗係啦,被個半年新手咁講,我梗係留意你講咩啦,睇下有冇地方追究都好
回復 贊好 反對