新會員登記
搜索
查看: 3028|回復: 15

到底佛牌的材質會否影響功效

如題,以金屬牌為例:
1.黃金:較容易吸收經咒的能量及可擋剎(所以中國人喜歡打金比小孩帶)
2.白銀: 取其聖潔之意(耶穌教都好鍾意用銀來做聖杯)
3.銅: 則多數系舊聖物溶掉(本身已有強大力量), 有黃銅及紅銅之分是主要原料
4.水銀: 具有驅一切毒獸之功能
5.鉛: 有避險功能(常用製作擋險符通/必打佛牌)
6.鋅: 製造古佛塔所用之古釘聖靈喜依附之聖物
7.錫米旦(Pinatang): 避禍聖物(常見一小粒於粉質LP托佛牌背後)
8.力泥: 山中流鐵, 有靈性有吸引人緣吸及取財富之功能
9.鎳: 鑄造錢幣之材料(把舊錢幣溶化, 取其錢來之意
10.阿伯架:合金在古書記載.有物名黃銀.色黃.石上試之白色.

原文網址:https://kknews.cc/news/p6e839j.html

純碎討論,如果係咁,理論上金係最好,之後就到銀或者九寶銅。。。
回復

聽過幾個牌商都係講類似的依套
回復 贊好 反對

最近請左件[咩格蝕]材質的必打佛,,
係幾百元,但出乎意料地好,
所以發帖徵求,,但無人出讓.......

回復 贊好 反對

7. 錫米旦(Pinatang): 避禍聖物(常見一小粒於粉質LP托佛牌背後)
泰文: เพชรหน้าทั่ง (粵音:撇啦吞, 黃鐵礦)

回復 贊好 反對

我覺得會                                             
回復 贊好 反對

其實我想知道有冇人試過食咗個草藥佛牌/符珠醫病救命呢?
回復 贊好 反對

覺得九寶銅最高性價比。。。
回復 贊好 反對

malouis 發表於 18-11-2020 14:45
其實我想知道有冇人試過食咗個草藥佛牌/符珠醫病救命呢?

食左就真係叫救命.
但可能有 d 真係治病,龍婆班果類咁.
回復 贊好 反對

我手上金屬牌多...

不過我覺得鍍金佛牌效果真係好ok.

回復 贊好 反對

ALfendlo 發表於 18-11-2020 19:39
我手上金屬牌多...

不過我覺得鍍金佛牌效果真係好ok.

我有點好奇用鉛這東西做材料, 鉛本身係一種平價金屬, 但係反為有啲師傅,把鉛用在特別版本的聖物上, 難道有的法門用在鉛身上特別見效?
我覺得可能內裡有d奧秘.
回復 贊好 反對