新會員登記
搜索
查看: 2824|回復: 23

外人對泰佛的一種誤解~

因為年紀大就開始慢慢少接觸網絡上的評論~
最近得閒就上網周圍睇下..
但發現仲係有好多人誤解一句說話:(泰國戈D要還架..會吾好架!!)

咁本人上個月都為泰國北部籌款要損物資派發比村民
咁籌款都有一班高僧為捐款者頒經祝福
咁本人都助一分力..為家人捐款(提供家人資料給龍婆,當日會做一埸法會頌經)
但後來得到的是一句..家人聽某些誤解的傳聞說法
家人說:(聽人講泰國戈D要還架..會害人架!!俾曬D資料都吾知會吾會有事)

我本人聽到後十分無奈..一份善份但令家人感到不安~

回復

係呀,加上老人家更加係任何佢知識範圍外的佢都唔信又聽唔入耳,為免越描越黑,小弟都決定唔同老人家講咁多
回復 贊好 反對

梗係要還啦……
承諾左一定要還,
吾還好大鑊
回復 贊好 反對

無奈香港幾太多人供陰、請鬼仔,可能佢哋聽得太多負面資訊.
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 11-11-2020 11:28
係呀,加上老人家更加係任何佢知識範圍外的佢都唔信又聽唔入耳,為免越描越黑,小弟都決定唔同老人家講咁多 ...

因為我阿爺都係拜泰佛..自己D親兄弟姊妹當然無乜野..
但某D宗教上吾同既家人...
什至成日洗我腦講埋D 9吾搭8既野..我都廢事同佢地解釋太多
大家有各自既宗教信仰..無可能強迫去跟隨佢地~

回復 贊好 反對

solian 發表於 11-11-2020 12:05
梗係要還啦……
承諾左一定要還,
吾還好大鑊

最重要係多行善積德
有求有還是一定既..無求又何來還呢..唉!!

佢地諗還既係一D吾好既野..
覺得泰國戈D就係害人既..唉~
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 11-11-2020 14:06
無奈香港幾太多人供陰、請鬼仔,可能佢哋聽得太多負面資訊.

香港供陰既市埸太誇張..
我吾係香港人...但係網路上留意到...
依類市場變成好平常一樣....
流出既資訊係十分誤導別人..
什至網路上好多討論或文章真係會害死人..

最近有位朋友亂睇網上文章...
話拜四面神要跳舞(流言話要除衫跳)..
點知佢真係無知到跟住做
回復 贊好 反對

由一個傳統中國人,走去信南傳係要一段時間。我當日都要好有勇氣先行出第一步。之後就係。。。。
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
有時睇d時節目講得太多 搵野黎講~
d人洗哂腦~
回復 贊好 反對

Mick0812 發表於 11-11-2020 19:15
由一個傳統中國人,走去信南傳係要一段時間。我當日都要好有勇氣先行出第一步。之後就係。。。。 ...

依個問題應該吾關南傳北傳佛學上既探究..
好多人拜佛都未必會真正去了解..
除非真係大菩薩心腸發大宏願

我自問自己係凡人無 慧根 悟性去理解 戈種無邊無量無上
回復 贊好 反對