新會員登記
搜索
查看: 1663|回復: 11

請問師兄 雖泰國 小乘佛教

有冇師兄會用埋 / set埋 / 配埋 聖杯茭杯?  現在或將來會考慮的?
回復

小弟唔會,感覺有啲變質
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
呢d係聖杯茭杯?下圖
螢幕截圖 2020-11-03 下午7.35.28.png
回復 贊好 反對

聖杯茭杯 道家野....佛教可以使用嗎?
回復 贊好 反對

筊杯,始於道家向神問卜。儒教,佛教,道教,原本是獨立宗教。隨著千百年來的改朝換代歷史文化影響,中國民間漸漸將儒釋道三教融合成“三教”信仰文化。在中國的道觀之中,往往會見到同時供奉儒教聖賢及佛祖菩薩;同樣地,在中國的佛寺中,亦會見到供奉道教的神像。

回到樓主的疑問,先問自己信奉的是“三教”,中國的佛教,道教,抑或是泰國的小乘佛教?
如果是前三者,自然唔會有此一問。如果係泰國小乘佛教,出於尊重,就不應將筊杯放於佛壇上,正如唔會將十字架放於壇上一樣。

回復 贊好 反對

malouis 發表於 3-11-2020 21:03
筊杯,始於道家向神問卜。儒教,佛教,道教,原本是獨立宗教。隨著千百年來的改朝換代歷史文化影響,中國民 ...

依家 ”網上佛教” 都亂九咁來,來個“佛在心中” 什麼唔搞得?
回復 贊好 反對

一個係會唔會做?我唔問可唔可以做? 因為各有各自由   我深信泰國佛牌有力 然而問杯一擲    只要你信 銀仔都得架  因為聖杯已經令你聯想到其他派別   供水一樣佛教 小乘佛教都係迴向  
回復 贊好 反對

我自己家里傳統佛教 我呢一年先接觸佛牌 拜祖先拜地主 另一方面我會又接觸下 new age 個邊 聽下天使靈 氣 最終都係導人向善 或者buy既 你可以話升維度 我相信有d龍婆已經係 而且知道   令你變更好既   你喜歡又可以叫揚升大師  因為佢地已經修到係另一level世界了 不喜勿插   
回復 贊好 反對

個人感覺中國人大多佛道不分,也有拜天拜地,或綜合多種宗教而出的特色,怎至見過拜齊天大聖,個人就唔建議亂9黎攪
回復 贊好 反對

從前長輩教落,傳統上問神之事,出於恭敬尊重,擲杯問神,一律都只可用筊杯或貝殼;除咗問有關殯儀白事,至可以用銀仔當筊杯問神。
亂擲銀仔問神,一係笑杯唔答你,一係唔知邊位答你。
回復 贊好 反對