新會員登記
搜索

[財龜] 龍婆了師傅2537輪熟濟財龜

佛牌愛好者Leo 發表於 19-10-2020 14:44
的確是放衫中,但係如果氧化嘅話 短短幾小時就黑曬 同埋貼身個面反而無黑度,前面變黑... ...

或者個窿穿在前面而不是後面吧?汗/鹽氧化效果應該黎得快過晒太陽
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 19-10-2020 15:34
或者個窿穿在前面而不是後面吧?汗/鹽氧化效果應該黎得快過晒太陽

都有可能,已經搵左相熟師傅幫手睇睇。
回復 贊好 反對

alan8hk 發表於 19-10-2020 15:29
如果科學d去睇, 會唔會之前直接用手去摸過發黑既位置?
發黑既位置有無手指模? ...

最奇怪係上山前無事,落山翻到屋企先發現佛牌變黑,約左個師傅星期四去睇防水殼,塊牌我照戴住先,不過會戴衫外。
回復 贊好 反對

佛牌愛好者Leo 發表於 19-10-2020 20:02
最奇怪係上山前無事,落山翻到屋企先發現佛牌變黑,約左個師傅星期四去睇防水殼,塊牌我照戴住先,不過會 ...

咁短既情況下,又真係好難可以好好咁解釋既
回復 贊好 反對

佛牌愛好者Leo 發表於 19-10-2020 14:41
可惜沒有,防水殼前兩日先包好,可以話全新。

可能包的時候有些許水氣進去 氣壓溫度變化導致變質氧化都有可能性
師父的聖物本是避邪避險 應該不會因為碰到什麼無形的東西而變黑

佛牌不像林正英師傅的糯米或是桃木劍
回復 贊好 反對

Milkywei9457 發表於 20-10-2020 08:28
可能包的時候有些許水氣進去 氣壓溫度變化導致變質氧化都有可能性
師父的聖物本是避邪避險 應該不會因為 ...

可能吧,最主要係小弟去左以前戰爭嘅地方,都有好多破爛嘅屋,而且當時都係比較大風及陰涼,出汗量唔多,加上落山時的確有討論過無形,而且天黑到需要電筒照明,上山時間最多也就3-4小時,翻到屋企又發現佛牌變黑,最後令我聯想到無形眾生方面。
回復 贊好 反對

已Check 防水殼無問題...
回復 贊好 反對

Confirmed 防水殼無問題
回復 贊好 反對

Milkywei9457 發表於 19-10-2020 09:44
可能防水殼有裂掉或是受傷 水氣進去氧化
心臟大就試試看泡水 看水會不會進殼 有進就馬上開殼把佛牌取出 輕 ...

搵到原先嘅相
回復 贊好 反對

再次聲明,小弟唔係導大家迷信,只係想集思廣益,睇下仲有咩原因。
回復 贊好 反對