新會員登記
搜索
查看: 1582|回復: 13

[求教] 求指教 龍婆冠 2537

頭像被屏蔽
龍婆冠2537 6輪72自身

睇返圖鑑 同埋其他人既參考圖片 圖案好似無咩別分 但係個物料同光澤有d唔同 我請的那塊好似比較暗色 膠的感覺 圖鑑的比較光亮 是光線問題嗎 但我試過唔同光線都好難照到呢個效果
想請教下大家 雖然呢尊係捐款得返黎~(我請的是拿上手的那2張圖)

我請的

我請的

我請的

我請的
回復

頭像被屏蔽
想發多次背面比大家 但初級會員發圖只得256 kb....
有冇人有計
回復 贊好 反對

放得入圖鑑的,當然會選擇品相最好的,你那塊因為表面氧化,所以失去光澤。
金屬佛牌,在市場商業角度,原裝的比翻新的價高,如果是翻新牌(用化學劑使其回復亮麗光澤),驗證卡上會額外註明(泰文)。
回復 贊好 反對

估計只係燈光問題或者材質唔同
師兄 呢度唔post得有水印的圖的
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
malouis 發表於 17-10-2020 20:25
放得入圖鑑的,當然會選擇品相最好的,你那塊因為表面氧化,所以失去光澤。
金屬佛牌,在市場商業角度,原 ...

原來係氧化左
會唔會係可能上幾手係唔係即時包防水殼 所以咁?
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
rayhoman 發表於 17-10-2020 20:27
估計只係燈光問題或者材質唔同
師兄 呢度唔post得有水印的圖的

明白 收到

聽聞假野都唔會同你做得咁精細 呢款似乎都比較難做假 d符都好細緻
回復 贊好 反對

wkc34789 發表於 17-10-2020 20:39
原來係氧化左
會唔會係可能上幾手係唔係即時包防水殼 所以咁?

塊佛牌已經出廟廿幾年,經過幾多手無人知,無崩無花無起銅綠,已經算係保存得好好。
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
malouis 發表於 17-10-2020 21:11
塊佛牌已經出廟廿幾年,經過幾多手無人知,無崩無花無起銅綠,已經算係保存得好好。 ...

謝謝師兄解答 明白
回復 贊好 反對

上面的師兄説得對,是氧化已而
我覺得它總比翻新過的好。。保留原汁原味

回復 贊好 反對

師兄果尊仲有味道啦
回復 贊好 反對