新會員登記
搜索
查看: 2719|回復: 18

試作失敗了,分享一下包防水殼初體驗

00.27abfd67-eb4c-4332-ab30-55379d640cde.jpg       0b5ded88-57c5-4dc9-93e5-8cef9cba0ef9.jpg

01.66488521-562d-4338-bed0-6fcac4c86c23.jpg       02.a2da1a7a-f5aa-49a1-90ac-9415b0419b80.jpg

聖物資料不詳,請不要詢問   

由於近期响 YouTube 見到泰國人包嘅防水殼好靚,心血來潮想試下,畫圖構思我自問都還可以,一鋸落塊膠嗰下就知中伏...

工具列:
1. 筆,擦膠
2. 阿加力膠片
3. 線鋸+粗&幼 鋸片
4. 銼-圓  方  半圓
5. 沙紙
6. 化膠水
7. 磨機
8. 拋光機
有漏會補充內容         

有兩個位真係好難,就係落膠水同用磨機,膠水好快乾,磨機一嘢唔小心用力左就....‘刻骨銘心’
仲有就係聖物嘅厚度都要留意

另外係小弟倒瀉左化膠水落條褲到,下體滾燙到彈起,呼籲各位師兄有機會整要小心   

雖然失敗左,但係我會繼續嘗試,腦中實在有太多構思不停湧現   

評分

查看全部評分

回復

肯定超好玩,比師兄攪起以前條模型癮
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 10-10-2020 21:22
肯定超好玩,比師兄攪起以前條模型癮

我自己都有,但太過完美主義,模型上色成日唔啱心水   
回復 贊好 反對

加油呀。。試多兩次就成功

不過加返條圍裙比較穩陣
回復 贊好 反對

我以前跟過陳C傅學過下,我以前做開工程,用開工具,包膠真係大微細,差半mm都吾得,每一個步驟錯都吾可以,我建議師兄初頭用5元來鍊下先,個個師傅都係咁,祝你早日成功……
回復 贊好 反對

多謝分享 有機會可以分享下連絡學下野嗎
回復 贊好 反對

比脷 發表於 10-10-2020 21:49
多謝分享 有機會可以分享下連絡學下野嗎

我都係剛學,希望同大家交流   
回復 贊好 反對

現在泰國不少人已用雷射,買部雷射機小型的在家玩玩,當玩具!加上電腦軟件。想要什麼花樣都可以!電射機如果只是玩玩買小型的話千多元都可以。下次去泰國買部回來便宜很多!哈哈!祝師兄成功。我原本所有材料都買齋,但拿不起個心去做。師兄你先做做看分享一下經驗吧!
回復 贊好 反對

有心機學埋織蠟繩,可以開得檔~
回復 贊好 反對

師兄加油
回復 贊好 反對