新會員登記
搜索
查看: 12473|回復: 70

統計一下~有幾多師兄師姐有有色既刺符同刺符禁忌

小弟又想問下各位師兄師姐身上有無刺符呢?
大家又搵邊位阿贊或者龍婆剌符?

正法既泰國刺符有分兩種, 一種有色既, 一種無色, 有無色都有法力既
有關泰國刺符禁忌, 似唔同既阿贊或者龍婆有唔同既禁忌, 如果係屈辦柏刺既符就有以下既禁忌

1) 必須尊敬自己同其他人既父母
2) 不可破壞人地家庭幸福
3) 唔可以吐口水去廁所
4) 唔可以被人踩或跨過個刺符 (被小孩子踩或跨過個刺符可以唔計)
5) 唔可以係衫下面穿過, 特別係內衣褲(如晾緊既衫)
6) 唔可以食楊桃同葫蘆瓜

其實所有既禁忌都有原因既, 大家又知唔知呢?

1) 必須尊敬自己同其他人既父母 (無論有無剌符都應該尊敬自己同其他人既父母, 所以唔好講粗口啦!)
2) 不可破壞人地家庭幸福 (無論有無剌符都不可破壞人地家庭幸福, 所以唔好做第三都, 搞破壞)
3) 唔可以吐口水去廁所 (因為受左法, 南傳既法係以口去傳既, 所以口出黎既野都係神聖, 廁所係最污穢既地方, 神聖既野去左最污穢既地方會破法)
4) 唔可以被人踩或跨過個刺符 (被小孩子踩或跨過個刺符可以唔計) (出於對符咒既尊重, 同佛牌唔可以被人踩或跨過既道理一樣)
5) 唔可以係衫下面穿過, 特別係內衣褲(如晾緊既衫) (原因同第4點一樣, 但香港好難守, 問過龍婆唔係有心既可以括免)
6) 唔可以食楊桃同葫蘆瓜 (楊桃同葫蘆瓜係可以淨化身體, 好既同唔好既都一齊淨化, 所以泰國會有師傅用楊桃同葫蘆瓜解降)
單選投票, 共有 41 人參與投票
60.98% (25)
12.20% (5)
12.20% (5)
14.63% (6)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限

評分

查看全部評分

回復

see see thanks
回復

THX FOR SHARE
回復

睇睇先thanks
回復

see see...
回復

2個,上癮仲想刺
最唔明禁忌3,6
回復

pmxsl 發表於 21-8-2020 18:47
2個,上癮仲想刺
最唔明禁忌3,6

真係會上癮,可惜屋企人極力反對,無得再刺
3同6真係有關法門上既禁忌

回復

look look look
回復

佛牌唔帶可以除低,刺符跟世,所以一個都冇
回復

3.大概係口水都會有刺符既法力,而馬桶係一個肮脏既地方,會對方自己唔好
呢個係我一個泰國朋友講
6就係法門問題,唔係每一個法門都唔可以食
回復