新會員登記
搜索
樓主: MartinYuen

農曆七月到,有沒有人有特別佩戴習慣?

Jimmy~ 發表於 21-8-2020 13:58
照早刷牙,突然feel 到右手邊好似有人開門,我沒有理會,然後覺得對門已經有少少頂住自己背後,, 我立馬 ...

嘩, 有"身體"接觸咁誇張......
回復 贊好 反對

本人就冇啦,年年有七月,咁咪驚到80歲!如係善人,個百千大小鬼王敬禮是人,善鬼護持,惡鬼遠離,既然有佛牌,咁本人戴住個避網佛先啦!
回復 贊好 反對

得意仔 發表於 21-8-2020 15:46
本人就冇啦,年年有七月,咁咪驚到80歲!如係善人,個百千大小鬼王敬禮是人,善鬼護持,惡鬼遠離,既然有佛 ...

什麼避網佛?
回復 贊好 反對

本身唔係敏感體質,7月或在外地加個魂魄勇響身或是掛鎖匙就心安理得
回復 贊好 反對

專避網上唔好啲嘢,吸引番好嘅嘢返來。
回復 贊好 反對

得意仔 發表於 21-8-2020 16:27
專避網上唔好啲嘢,吸引番好嘅嘢返來。

見識少,第一次聽有這種佛
回復 贊好 反對

Jimmy~ 發表於 21-8-2020 13:58
照早刷牙,突然feel 到右手邊好似有人開門,我沒有理會,然後覺得對門已經有少少頂住自己背後,, 我立馬 ...

打籮柚咁搞鬼?比較少聽聞
回復 贊好 反對

靈異眾生都是眾生,接觸得多,平常心面對農曆七月
如常佩戴平時的屈當四+Lp Sakon碰派符珠+Lp貴
回復 贊好 反對

無特別注意,牌都係戴翻平時戴開果d,反而煙供火供會比平時做多左
回復 贊好 反對

hwb1987 發表於 21-8-2020 19:30
無特別注意,牌都係戴翻平時戴開果d,反而煙供火供會比平時做多左

正式煙供未做過,師兄不妨分享一下注意事項.
我只有平日佛壇供水供酥油燈時,想像一下 “ 朋友 ” 們,有需要便可到來享用,因為聽聞鬼道衆生,唯有人們供佛的水才飲得到,供佛的燈光先睇到光明.
當然享用完就好離開.
回復 贊好 反對