新會員登記
搜索
樓主: SAM888888

[討論] 新手提問!佛牌可唔可以放系觀音個壇到噶?轉

不懂置評!因小弟不了解上座部!{:1_1:}小弟將呢个post轉黎,無非都系想自己同多d人了解!唔好人云亦云,加入自己主觀思想,或亂咁誤導人!{:1_1:}
法科弟子 發表於 26-2-2012 23:57
不懂置評!因小弟不了解上座部!小弟將呢个post轉黎,無非都系想自己同多d人了解!唔好人云亦云 ...

我也不了解!也不敢亂說自己懂!因為根本就不懂!小妹只係識少少佛牌野,去泰國旅行就去廟宇聽d師傅講少少,所以真係只識少少,所以如果覺得小妹有講錯野的地方請各位見諒:handshake

評分

查看全部評分

ericabibi 發表於 27-2-2012 00:04
我也不了解!也不敢亂說自己懂!因為根本就不懂!小妹只係識少少佛牌野,去泰國旅行就去廟宇聽d師傅講少少,所 ...

你識少少好过我.................................................我................................唔識!:lol

法科弟子 發表於 26-2-2012 23:28
唔知点講...........!

另一位e板友回應,雖不完全認同,亦唔会誤人!

非常認同呢個觀點 唔確定就不如唔做! 唔做一定唔錯 做左屋企人問長問短又花時間解釋 搞不好家人不明白 說一些不敬說話仲衰 , 分開擺放不這麼難吧

評分

查看全部評分

亞特蘭提斯 發表於 27-2-2012 00:16
非常認同呢個觀點 唔確定就不如唔做! 唔做一定唔錯 做左屋企人問長問短又花時間解釋 搞不好家人不明白 說 ...

呵!多做多錯,少做少錯,唔做唔錯!:lol

小弟有多尊佩戴型尊必打,放在佛祖的蓮花座下又唔知得唔得呢?

評分

查看全部評分

Carson 發表於 27-2-2012 01:27
小弟有多尊佩戴型尊必打,放在佛祖的蓮花座下又唔知得唔得呢?

{:1_1:}謝謝Carson回复:handshake!小弟認為小高兄做法可取,其實佛家有講衆生皆平等,上天有好生之德,觀音係大慈大悲又點會介意你放由師父做既佛牌呢,最更要心敬佛,

評分

查看全部評分

哈哈……見到呢啲討論有時都覺得幾好笑,因為有啲師兄實在太執著,師傅教落:學佛最緊要至在。有時太過執著都未必係一件好事…
如果科學啲既說法,佛陀喺在世既時候留下一些哲學道理,叫世人去跟隨。
如果你相信,呢一套哲學就跟隨佢去做,事實上冇話對與錯,對與錯好多時只不過由當事人個人認為而已,不論南傳,北傳,藏傳,其實都係皈依釋迦牟尼。個人認為如果誠心禮佛,其實點樣供奉都冇咩所謂。

評分

查看全部評分

hook282000 發表於 27-2-2012 13:16
哈哈……見到呢啲討論有時都覺得幾好笑,因為有啲師兄實在太執著,師傅教落:學佛最緊要至在。有時太過執著 ...

:handshakehook282000兄!真心講,其實小弟都好執著!
糸執源於点样將無謂無理執著打破!{:1_1:}

評分

查看全部評分

最緊要全心敬佛.. 心存尊敬...........

評分

查看全部評分