新會員登記
搜索
查看: 7352|回復: 20

有無師兄師姐好似小弟咁有鑲殻怪癖

小弟有個怪癖, 可以揀的話粉牌一定唔包防水個心成日凝住凝住包咗防水嘅品牌會容易啲爛

唔知各位師兄師姐有冇咁樣嘅癖好

大家一齊分享下
單選投票, 共有 32 人參與投票
21.88% (7)
78.12% (25)
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

防水殼入邊都最放緩衝膠,我有尊崇笛有虛位,郁郁下幾年,依家入邊全部都係粉.

評分

查看全部評分

回復

MartinYuen 發表於 7-7-2020 23:04
防水殼入邊都最放緩衝膠,我有尊崇笛有虛位,郁郁下幾年,依家入邊全部都係粉. ...

就係擔心嚟樣嘢。。。
回復

的確係,啱係新手果陣多數粉牌都係整防水就算返工都可以戴係衫入面,後來有塊因為粘得緊開唔到,所以後來粉牌一律鋼殼或者其他金屬既開合。因為有塊海綿係度緩衝下唔洗撞到,不過有利必有弊,開合唔可以放入衫入面,只能夠放出邊Fing下Fing下

評分

查看全部評分

回復

我個人反而覺得粉牌先要包防水,因為小弟本身怕熱大汗,同埋翻到公司會將牌放入衫入面,因為office位細多野,成日覺得掛出面fing下fing下好易撞到。
系街出面我就會掛反出黎,因為一黎就算有防水都唔想比汗淹住,二黎出面比較空曠,碰撞嘅機會比較細。

評分

查看全部評分

回復

MartinYuen 發表於 7-7-2020 23:04
防水殼入邊都最放緩衝膠,我有尊崇笛有虛位,郁郁下幾年,依家入邊全部都係粉. ...

但加左緩衝膠既防水殻真係無咁靚。。。
回復

剛開始帶牌時直頭盡量唔入手粉牌,甚至連當初果塊象牙崇迪我都驚佢撞撞下後面d入藏會甩
早一個月剛入手一塊龍婆托粉牌,一直用短鏈帶到鎖骨位,就算佢fing/撞都唔驚太大力

評分

查看全部評分

回復

hwb1987 發表於 7-7-2020 23:20
的確係,啱係新手果陣多數粉牌都係整防水就算返工都可以戴係衫入面,後來有塊因為粘得緊開唔到,所以後來粉 ...

係呀,最怕個防水爛左要拆果下真係50/50架
之後包開合,試過一段時間為左啲牌著多件底衫去隔住,熱到隻嘢咁。。。。。
回復

佛牌愛好者Leo 發表於 7-7-2020 23:37
我個人反而覺得粉牌先要包防水,因為小弟本身怕熱大汗,同埋翻到公司會將牌放入衫入面,因為office位細多野 ...

我都係大汗怕熱既人,但公司唔方便咁fing牌出嚟,只可以係衫入面
越多掛越麻煩,尤其是你要跑兩下嘅時候, 聽住啲牌同牌喺度撞嘅聲音,特別係粉牌包防水膠,真係心都震埋, 即刻要檢查下塊牌有冇事
回復

pmxsl 發表於 8-7-2020 07:12
剛開始帶牌時直頭盡量唔入手粉牌,甚至連當初果塊象牙崇迪我都驚佢撞撞下後面d入藏會甩
早一個月剛 ...

其實我都好鍾意粉牌,粉牌包開合除左怕佢爆之外仲有一個原因
好多粉牌都加左花粉,包開合可以聞到花香味

帶牌方面,小弟會好似師兄咁帶短鏈,盡量少掛,牌分場合帶,知道果日實出汗體力勞動就唔帶粉牌
回復