新會員登記
搜索
樓主: 2555

[求教] 請教有關龍婆com瀑(Luang Por Kam Bu) 魯士

當時是以坤平作例
佢話無論抱雞或抱女相的坤平 都是一個坤平將軍
所以都係一樣
2555 發表於 25-2-2012 22:54
當時是以坤平作例
佢話無論抱雞或抱女相的坤平 都是一個坤平將軍
所以都係一樣 ...

正確,坤平得一個
2555 發表於 25-2-2012 22:26
我聽講幾種講法
例如無論牌係咩佛相 神都只係得一個 所以法相如何都無影響
另外係唔同師傅有唔同法門 功 ...

魯士既法相有好多,據記載所說,魯士有108個變法(其實唔只108個,不過當時呢個數字係代表多不勝數咁解)當然唔同法相亦代表唔同既意義和功能。

評分

查看全部評分

特工小高 發表於 25-2-2012 23:03
正確,坤平得一個

所以我結論就是師傅製作抱雞法相就加入招財法門
抱女法相就加入人緣法門

但樓上又話拜既係個神唔係師傅
咁例如不同師傅去不同地方學不同法門又有乜野作用呢?
相信呢個係大部分新手既問題{:6_305:}
2555 發表於 25-2-2012 23:14
抱女法相就加入人緣法門

其實我覺得牌一定係靠師父經文及念力,如果帶牌者心善及敬佛自然會得到牌既佛或神保護
我都認同小高兄既講法,好人有好報,最緊要行善積德{:6_296:}
特工小高 發表於 25-2-2012 23:25
其實我覺得牌一定係靠師父經文及念力,如果帶牌者心善及敬佛自然會得到牌既佛或神保護 ...

牌除了師傅的力量還有神的力量嗎?
如果有一面有佛相的粉牌
還有一面只是長方形沒佛相的粉牌
然後一同用同一法門開光
佢地既力量是否會一樣?
2555 發表於 29-2-2012 21:30
牌除了師傅的力量還有神的力量嗎?
如果有一面有佛相的粉牌
還有一面只是長方形沒佛相的粉牌

如同一時間加持,當然一樣,只不果有佛相牌,如佩帶者必誠心善多方善就會得到佛保佑,如果同一師父但兩種牌分開經文諗咁唔同經文有唔同功用
2555 發表於 25-2-2012 23:14
抱女法相就加入人緣法門

我覺得天神/佛祖唔同法相只係加強佩戴者對佛祖/天神o既信心

{:6_340:}