新會員登記
搜索
樓主: SAM888888

[開示分享] 放生行為之幾種杜絕----阿秋喇嘛開示

我電腦壞壞地,
唔好意思,
出左咁多次
我同朋友放生都沒有唸經文,當日即時買,亦不會透露買黎放生
注意放生地方放淡水定咸水魚,我多數放田雞,因為我唔會食,感覺好似好d{:6_295:}
我覺得最緊要係抱著善心去放,儀式細節無須太介懷

評分

查看全部評分

謝謝師姐指教,
我 budget 不多,
所从只可放生 d 平價淡水魚,
朋友話溪間是淡水,
我估應該適合佢地生存,
我唔會同賣魚的人講用來放生,
唔想作無形的業,
我唔會食番佢地,
一心廻向我的冤親債主, 父母 ... ...
减少前世的業力 ... ...
師姐, 你可否分享多 d 放生前及後的分别,
我第一次去放生啊,
如果感覺 ok,
我想密 d 去放生

評分

查看全部評分

簡單的放生方法: {:1_1:}

1. 加持一杯大悲咒水 首先要加持一杯大悲咒水(可以預先加持準備好),灑在被放眾生的身上.

2. 念懺悔 口念懺悔文:「往昔所作諸惡業,皆由無始貪嗔癡,從身語意之所生,今對佛前求懺悔」,念三遍。

3. 念三皈依 再為它念三皈依:「皈依佛,皈依法,皈依僧,皈依佛不墮地獄,皈依法不墮餓鬼,皈依僧不墮畜生。皈依佛竟 皈依法竟 皈依僧竟」。

4. 念佛號 再念“南無阿彌陀佛”,數量不限。另外,加念“寶髻如來”、“寶勝如來”名號,可以使被放的眾生,免去再次被捉的災難。因為“寶髻如來”、“寶勝如來”曾經發願保護被放的眾生,不再受到傷害。然後,全部放生。

評分

查看全部評分

SAM888888 發表於 27-3-2012 01:10
簡單的放生方法:

1. 加持一杯大悲咒水 首先要加持一杯大悲咒水(可以預先加持準備好),灑在被 ...

謝謝師兄指教

評分

查看全部評分

花鳥 發表於 26-3-2012 14:19
謝謝師姐指教,
我 budget 不多,
所从只可放生 d 平價淡水魚,

師姐, 你指前及後的分別是什麼??

我無刻意去感受放生前後的感覺
也不是為了有回報而去做
只係見到佢地返番大自然開心咋

評分

查看全部評分

ar_ta 發表於 27-3-2012 12:11
師姐, 你指前及後的分別是什麼??

我無刻意去感受放生前後的感覺

是想了解放生前及放生後在工作, 感情等有冇順利左?
少左 d 阻滯?
花鳥 發表於 27-3-2012 12:20
是想了解放生前及放生後在工作, 感情等有冇順利左?
少左 d 阻滯?

師姐, 我有朋友覺得生活細節順左d, 但我呢...今年每個月都有去放生, 但一切如常, 工作依然多是非, 做野仍然忙碌兼受氣, 又成日病{:6_334:}(你可以話清孽障, 但我其實又無咩野, 亦無諗係咪叫運滯)

我不覺得, 放生就等於會轉好, 就好似做善事不一定有好回報般, 唔係等價交換嘛
順左好左可能由好多野積積埋埋, 與其對號入座係咪好左, 不如去感受做完一件善事的喜悅吧{:6_315:}

師姐, 不好意思, 發了太多嚕蘇了{:6_317:}

評分

查看全部評分

ar_ta 發表於 27-3-2012 12:48
師姐, 我有朋友覺得生活細節順左d, 但我呢...今年每個月都有去放生, 但一切如常, 工作依然多是非, 做野仍 ...

多謝師姐願意花時問同我分享放生的感受,
我今次笫一次去放生,
主要的功德是迴向我的冤親債主,
還 d 債給冤親債主,
少 d 生活上的阻滯,
我明白放生不是等價交換,
上世 d 冤親債主都未必肯接受 ... ...
只是想心安理得,
還得幾多得幾多,
最理想是短期內還得晒啦,
原來師姐每個月都有去放生,
我在下個月起會每個月跟 d 宗教團體去放生一次,
佢地在放生前有泰國師父念經,
另外自己會在假日去溪問放生,
自己不太會念經,
但都是心意

評分

查看全部評分

花鳥 發表於 27-3-2012 14:12
多謝師姐願意花時問同我分享放生的感受,
我今次笫一次去放生,
主要的功德是迴向我的冤親債主,

最理想是短期內還得晒啦 <<~~師姐, 無人知點先為還得晒, 而且我地每日都可能在結怨, 不要在意還幾多, 係咪還債
每天抱著善心去待人, 自己心態都好重要架, 雖然係阿q咁, 但正面d, 總覺得樣樣野都smooth d

評分

查看全部評分