新會員登記
搜索
查看: 9005|回復: 33

比間佛牌店呃左幾萬蚊

首先我講講背景。我係一位曾經比一間係ig 叫kenny嘅人呃過錢。呢個人勁多好評..我一開始就係信佢D好評比錢佢做情降點知完全冇效果,佢有話自己有開佛牌店我有幾次話上去佢鋪頭,佢都話唔得我都覺得奇怪但因為比左8萬幾蚊佢做就算佢話唔比上就冇再問。
佢聲稱自己懂得泰國法術,又識好多泰國師傅後來我發現佢同人地D鋪頭好唔同,佢永遠得D師傅拿佢個名牌影相同埋佢從來都冇露過面我比佢呃左8萬幾蚊成1年幾都未見過佢真人同佢個樣。
我仲未放棄同我男朋友復合..有再搵其他佛牌店近期見到佢呃人錢比人貼左佢好多呃人錢D野出黎,怪唔知比8萬幾蚊又冇效全部都假野黎,真係好賤我個個月返工搵錢..佢一次就可以呃晒我D錢。

我曾經幫襯佢買泰國佛牌,冇效果不特止,仲成日叫我比錢做呢樣法事果樣法事又話做埋呢次就得,點知全部都唔得。雖然唔算好多錢只係8萬幾蚊但對我哋呢D打工仔算係好多錢點解可以咁冇良心,但都係我自己辛苦血汗錢。加上當時我失戀,咩都信晒佢,之後發現全部唔得搵左幾間佛牌店問都話佢好多假好評呃人,我自己都好後悔搵佢做情降。只能夠怪自己蠢白白冇左8萬幾蚊
最近我喺網上亦都見到唔少佢呃人既post 。一直都有留意佢嘅新聞,今日亦得知一位女性同樣比佢騙財,不得不公開這一個騙子!
我公開騙子 ig thailandlove1021 佢好多個帳號係ig 我之前係搵佢呢個帳號連絡 佢fb叫thailandlove kenny
回復

佢點"呃"你呢? 佢收咗你錢無提供服務? 佢收咗你錢無比佛牌你?
回復 贊好 反對

施主莫再想、下個會更好。別浪費金錢在什麼情降上了
回復 贊好 反對

師姐,其實香港法例係無降頭尼回事,
其實你應該一早就交俾警方處理,
但而家係追吾返D錢,但起碼多個證人治佢罪……
回復 贊好 反對

solian 發表於 3-5-2020 20:54
師姐,其實香港法例係無降頭尼回事,
其實你應該一早就交俾警方處理,
但而家係追吾返D錢,但起碼多個證人 ...

請問可以告佢咩罪呢
回復 贊好 反對

只能夠同情 但係人地始終冇逼你買 錢就追唔返架啦不過唔好再信呢D野 冇得強求 放下係大智慧 比你格硬黎都冇意思 唔好再有同樣既經歷 放眼未來吧
回復 贊好 反對

亞特蘭提斯 發表於 3-5-2020 21:19
請問可以告佢咩罪呢

亞大,其實講到解降,
數目仲吾少,
已經係詐諞罪,
應該已有很多人受諞……

補充內容 (4-5-2020 07:04):
原來樓主係搵人落降,
我睇錯左,吾好意思…..
回復 贊好 反對

深感同情......如果早d上黎呢度 應該無呢件事發生 如果沒如果
回復 贊好 反對

solian 發表於 3-5-2020 21:41
亞大,其實講到解降,
數目仲吾少,
已經係詐諞罪,

1. 我估你睇錯了 佢唔係搵人解降 佢係搵人幫佢落自己男朋友和合降

2. 詐騙罪? 香港從來無試過告得入落降無效既 詐騙罪
回復 贊好 反對

師姐,何必強求!
回復 贊好 反對