新會員登記
搜索
查看: 5986|回復: 14

[菩薩/阿羅漢] 純分享下!!!

呢兩尊請左兩三年既龍婆托係我個人認為戴得唔錯既牌,啱開始戴果陣唔知道點解見到酒精飲品都會有d唔舒服,唔知唔覺戒左飲酒都有兩年啦,呢個對於我來講係一個好事,而且戴左龍婆托心情都好靚好舒服,宜家疫情期間我都有耐唔耐係屋企做下煙供水供咁,布施下餓鬼道,冤親債主,個心都安穩好多!
回復

龍婆托避險至尊!
回復 贊好 反對

正喔,仲一次帶兩尊,唔知幾時先遇上我的龍婆托緣份
回復 贊好 反對

多謝分享!
回復 贊好 反對

多謝分享!
邊間廟出 ?[/b]
回復 贊好 反對

要讚下( 師兄 )識做"煙供"&"水供" ,
請教下"水供"係咪指一般[ 供杯水 ] ?
         "煙供"係咪指一般[ 供香 或 香煙 ] ?
如果想學( 師兄 )供煙供水做功德 , 要点做 ?
小乘佛教 ... 比較小聽聞
回復 贊好 反對

ppp2905 發表於 28-4-2020 17:15
多謝分享!
邊間廟出 ?

左手邊果尊係周冠Rak,右邊果尊係屈嗨滿碰出
回復 贊好 反對

ppp2905 發表於 28-4-2020 17:23
要讚下( 師兄 )識做"煙供"&"水供" ,
請教下"水供"係咪指一般[ 供杯水 ] ?
         "煙供"係咪指 ...

多謝師兄回復,供水我一般用水杯或者一滴水加七粒米跟住唸嗡啊吽,煙供一般會請一d煙供粉食子有專門既施食儀軌,或者甘露香,呢個可能側重於藏傳佛教為多
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 28-4-2020 14:55
正喔,仲一次帶兩尊,唔知幾時先遇上我的龍婆托緣份

都唔係一次戴兩尊既,一般我係單帶比較多,好快會遇到既,緣分到左自然事成
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
thanks for sharing
回復 贊好 反對