新會員登記
搜索
查看: 1705|回復: 4

[分享] 佛牌與福報

曾經聽一位高僧講個故事,用一個比較貼地嘅語言分享:

往昔,喺西藏有一個乞丐,佢專修藏傳佛教嘅財神法(黃財神為南方寶生佛慈悲化現),有一日終於修行成就,親見黃財神現前。
佢心中好不忿,向黃財神問道:「啦,我咁勤修祢嘅法門,點解我今日仲喺咁嘅狀況?」
黃財神:「剛才咪有人佈施嚿酥油俾你。以你往昔、現世所種下嘅福報,我只能夠賜予你一嚿酥油。」

接觸泰國佛牌大約十年,初時果幾年乜都請,一唔順就請,淨係崇笛都三、四塊。後期發覺,唔係所謂「塊牌冇力」,而係個人福報唔夠。

不論擺風水、佩戴佛牌聖物、拜神求財也好,有人求到的多,有人求到的少,全憑個人福報。作個比喻,一面三好的佛牌聖物,就等於一部性能高的名車,但一部再好的車,也需要燃料(福報)開動。

財富福報少,便多行財佈施。無論佈施的錢財、物質多與少也好,福報多少在於發心。
為善不用刻意讓人見,就如禪師答梁武帝:「全無功德」。

心,是一切。

評分

查看全部評分

回復

修心就可以遠離癲倒夢想
回復 贊好 反對

謝謝分享
回復 贊好 反對

回復 贊好 反對

多謝分享,佈施除了心,要實行才可以,有心但不實行,倒不如無心但去做.
回復 贊好 反對