新會員登記
搜索
樓主: Michael-ng

[求教] 請教水銀食金問題

drtkk77 發表於 6-12-2019 13:39
你係指 某P字頭的牌商既VIDEOS嗎?

對,係那段片
回復 贊好 反對

不要百份百盡信。哈哈。除非是你親身試驗!
回復 贊好 反對

如果同佛像貼過金箔都知,薄到唔小心黐大力 d 落手指公,都消失唔見,無影無蹤,沒什麼稀奇?
回復 贊好 反對

學習了
回復 贊好 反對

先回答樓主問題, 分辨聖物的真偽, 唯有靠泰國佛牌驗證機構. 至於"水銀食金"背面的手寫符, 要視乎聖物的硬度, 軟的師傅可以用手"寫"上, 硬的需要用硬物或"電筆"刻上.

題外話, 有關"水銀食不同金屬", Youtube 有很多短片, 看水銀與不同金屬觸碰, 產生化學反應的過程, 十分有趣.

水銀唔只會食金, 仲會食銀, 食銅, 食鋅, 食鋁, 其中"食鋁"的過程最有趣, 像生長頭髮一樣, 在 Youtube 中輸入: Aluminum and Mercury, 就可以看到.

回復 贊好 反對

malouis 發表於 6-12-2019 19:07
先回答樓主問題, 分辨聖物的真偽, 唯有靠泰國佛牌驗證機構. 至於"水銀食金"背面的手寫符, 要視乎聖物的硬度 ...

多謝師兄
回復 贊好 反對

回復 贊好 反對

師兄,你睇下,依粒 Reference,好平滑。

http://www.unitehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=60181
回復 贊好 反對

因為早幾個月前去旅行之前,剛好見到這聖物,所以請來保平安,戴住感覺良好的,比較我其他聖物感覺順利
回復 贊好 反對