新會員登記
搜索
樓主: ngphoneng

一個構思.........

ngphoneng 發表於 17-11-2019 10:39
所以我咪一早已經留言講算啦
只係提出一個構思,而且其實一post完我自己都講唔太妥當,可以刪帖都ok,估唔到都 ...

尋晚我都係有點火遮眼,有d 說話都係有敵意. 但係我都想師兄知道, 其實我咁慶係因為果句 “ 毀謗佛法” ,正如年青人發心守護香港,但係最後俾人話破壞香港一樣. 宗教依家真係唔會解決到社會問題, 現今需要一個老練但宅心仁厚的人帶領,才可走出困局.
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 17-11-2019 12:22
尋晚我都係有點火遮眼,有d 說話都係有敵意. 但係我都想師兄知道, 其實我咁慶係因為果句 “ 毀謗佛法”  ...

你人生其實係咪好失敗?點解成日憤世嫉俗挑釁完呢個挑釁嗰個?我見到你響其他帖度都意指唱衰過我,你係咪欠我一個道歉?結果人地泰北嘅高僧真係幫我清咗一d物品之後問題解決咗喎

你如果唔信可以搵
Luang Phor Kanung高僧,呢位高僧平時響清邁南奔一帶

回復 贊好 反對

ngphoneng 發表於 17-11-2019 10:39
所以我咪一早已經留言講算啦
只係提出一個構思,而且其實一post完我自己都講唔太妥當,可以刪帖都ok,估唔到都 ...

緣有分善緣惡緣,巧遇厲鬼索命都係一種緣分,呢個壇似乎同一個魔障孽緣好深,魔障未除之前師兄你不如少上黎,或潛水做個cd-dom

至於其他師兄就隨緣啦.......

回復 贊好 反對

ngphoneng 發表於 17-11-2019 10:47
嗯,我只係諗住講道理,但佢就不斷亂扯啲不知所謂嘢

但佢無聊不知所謂又唔代表我要受影響嘅,我唔希望受到污 ...

建議師兄少出聲,等論壇魔障除完先,唔係真係好容易糾纏上
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 17-11-2019 12:22
尋晚我都係有點火遮眼,有d 說話都係有敵意. 但係我都想師兄知道, 其實我咁慶係因為果句 “ 毀謗佛法”  ...

你好似喺我講你毀謗佛法之前說話就已經係好有敵意囉

仲有你其實究竟知唔知道白蓮教義和團係咩性質嘅一樣嘢黎?將佢同南傳上座部佛教相提並論,咁唔叫毀謗佛法要點樣先叫毀謗佛法?

唔想再同你有任何形式交流,恥與為伍
回復 贊好 反對

ngphoneng 發表於 18-11-2019 00:52

仲有你其實究竟知唔知道白蓮教義和團係咩性質嘅一樣 ...

忠言逆耳 ,但看來師兄始終執迷不悔,不知自己錯在那裡,覺得可以將南傳聖物用在不正當的用途.  難以想像有幾多人會因為師兄的想法而受到傷亡,善惡到頭終有報,到時師兄就後悔莫及.
回復 贊好 反對

ngphoneng 發表於 18-11-2019 00:52

仲有你其實究竟知唔知道白蓮教義和團係咩性質嘅一樣 ...

師兄實在有善心,我從未見過有人在UNITE會POST有關香港局勢的帖,不過現在全港每區每街都俾D GREEN OBJECTS 狂放化武毒氣,恐怕連佛牌及各聖物都不能擔保我們的自身安全。不好意思,有點消極!

PS:人家犯口業,就由得他吧,人家因緣人家受,師兄唔好理佢。
回復 贊好 反對

師兄們唔好比嗔心控制呀
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽

我明白樓主師兄嘅意思, 其實呢場風暴唔單止參與者 或者後生仔,就算係喺街行過、路過都會有機會受到波及、受到傷害。
只不過香港唔同上座部佛教地區,本身就無呢種文化,如果喺呢個時候搞啲咁嘅嘢出嚟,我覺得反而可能往負面方向發展機會比較大,或會引起別有用心嘅人/誤解嘅人去攻擊、中傷, 牽連埋上座部佛教咪仲衰!

不過如果係 請大德高僧督做,收窄範圍淨係 本壇師兄恭請,咁就另當別論!
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽

換句話講,即係將成件事嘅名目改變,變成係Unite為咗祈求本壇師兄的 出入平安、身體健康、萬事如意,所以特意請大德高僧為本壇督造佛牌、聖物。

最好仲加埋 招財避邪法門 增人緣桃花 成願能力極強 仲勁過派更也咁就好喇!

仲可以喺本壇搞番個眾籌,大家一齊捐款支持,啲錢用嚟捐廟供僧,共襄善舉,咁就perfect!
回復 贊好 反對