新會員登記
搜索
樓主: ngphoneng

一個構思.........

MartinYuen 發表於 16-11-2019 23:06
師兄自己的提議衰左咪認啦,又冇人話你, 硬又要拉佛法掩飾,師兄我真係服左你喇 . . ...

你講嘢同啲思路真係好似香港北方嗰邊,真係當啲人智商XX

算吧啦,香港正常人睇事情會睇上文下理架,你好似北方咁嘅作風係唔work架
回復 贊好 反對

ngphoneng 發表於 16-11-2019 23:14

算吧啦,香港正常人睇事情會睇上文下理架,你好似 ...

師兄你顧掂自己先啦,出街戴多兩個你講果d “ 刀鎗不入 ” 符管啦 .  .  正常人應該實 work ,師兄你就講唔埋.
回復 贊好 反對

冷靜-冷靜-兩位冷靜
之前就話星期六日先會有活動
但近一個月,日日都有活動,連出門/返工都成問題

係呢個氣氛下,大家更需要冷靜。
今日先見到新聞 幫手清理街道的市民被年青人用磚頭打得頭破血流。當然之前白衣人打黑衣人都係事實
好老實講,我的睇法係,唔好把宗教拉入呢個政治旋喎/社會活動中了。
你比得一邊,另一邊又係吵。到時得到的相信唔係善緣。
如果真係禮佛,自已獨立日行一善已經足夠。弘揚佛法相信唔係呢個時間......
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 16-11-2019 23:26
師兄你顧掂自己先啦,出街戴多兩個你講果d “ 刀鎗不入 ” 符管啦 .  .  正常人應該實 work ,師兄你就講 ...

我覺得樓主師兄講話好有道理,而你呢個人講話思路確實唔work,仲有老實講你呢個人好令人討厭

以前就同我嘈,而家又見你同樓主師兄搵交嗌了,其實睇完來龍去脈,好想問你知唔知道醜字點寫的?

回復 贊好 反對

ngphoneng 發表於 16-11-2019 23:14

算吧啦,香港正常人睇事情會睇上文下理架,你好似 ...

師兄你覆呢種人太溫和,我每次想起unitehk有呢個人就唔想上黎,因為佢每次發言實在太嘔心,我覺得言論自由雖好,但搞到成個壇人氣仲有風氣都愈來愈衰嘅呢個人係要ban佢比較好
回復 贊好 反對

師兄心地善良,但此想法要實行起來並不容易,加上宗教不應牽涉於政治層面上,只能望天佑香港,希望此事能盡快平息。
回復 贊好 反對

所以我咪一早已經留言講算啦
只係提出一個構思,而且其實一post完我自己都講唔太妥當,可以刪帖都ok,估唔到都會有跳掣哥發飊
回復 贊好 反對

香港九條龍 發表於 17-11-2019 02:15
師兄你覆呢種人太溫和,我每次想起unitehk有呢個人就唔想上黎,因為佢每次發言實在太嘔心,我覺得言論自由雖 ...

嗯,我只係諗住講道理,但佢就不斷亂扯啲不知所謂嘢

但佢無聊不知所謂又唔代表我要受影響嘅,我唔希望受到污染,唔想畀佢糾纏上
回復 贊好 反對

回復 贊好 反對

ngphoneng 發表於 17-11-2019 10:47
嗯,我只係諗住講道理,但佢就不斷亂扯啲不知所謂嘢

但佢無聊不知所謂又唔代表我要受影響嘅,我唔希望受到污 ...

http://www.unitehk.com/forum.php ... p;extra=&page=1

我之前話去本地南傳佛寺,呢條友又係突然踩上黎  呢條友魔障來的,當初如果受佢影響,冇搵龍婆師傅幫手,根本解決唔到問題,最後我係上泰國搵師傅幫助就冇事了,如果聽佢9 up就真係死

s-l1600 (1).jpg
回復 贊好 反對