新會員登記
搜索
查看: 4481|回復: 15

[討論] 坤平將軍

大家都知,泰國有多間寺廟/龍婆都制造過坤平嘅佛牌(正牌),但係我留意到泰國好似係無坤平嘅供奉型,令我聯想到究竟戴住坤平佛牌嘅朋友(包括我),我地戴坤平是否有坤平嘅保佑(好似拜關帝)?又還是坤平只是一份精神,個牌係要靠製造者嘅力量而達到功效呢?請大家俾d意見.
供奉型是有的....只是數量比較少~

(轉貼)2553 Wat Palelai 瓦帕雷萊 6吋人緣坤平金身
尺寸高 25/cm*寬 14/cm*厚 12/cm   

頭像被屏蔽

我覺得最重要ge係師傅ge法門同功力.佛相只係比人睇
kei225 發表於 1-8-2011 22:37
咁呢个坤平係屬於正or陰?

正!!~
劍桃太郎 發表於 1-8-2011 20:50
我覺得最重要ge係師傅ge法門同功力.佛相只係比人睇

同意师兄的看法,俗语说“师父领进门,修行看个人”,空有金身是没有用的,最主要的还是开光师父的修为和供奉者的虔诚相辅相成
kei225 發表於 1-8-2011 22:37
咁呢个坤平係屬於正or陰?

正!此法相為坤平將軍!
elvissuccess 發表於 1-8-2011 20:36

very nice
師父經文念力保護,如佩帶者心善,誠心更會得佛牌上既佛保佑
頭像被屏蔽
elvissuccess 發表於 1-8-2011 20:36

呢間廟既坤平"一級棒", 個主持都好好笑口好勤力, 次次去親由朝到晚都見到佢坐出黎替善信祝福加持.

呢尊供奉型我都係該廟見過, 第一眼見到已經好想請返黎香港, 不過屋企冇位擺, 所以得個睇字.

實物真係好靚, 底部藏既野仲正~~ 哈哈~