新會員登記
搜索
樓主: 香港九條龍

[求教] 關於造訪香港本地南傳佛寺

MartinYuen 發表於 7-7-2019 11:11
戴牌不是師兄想的那樣,請了回來就一帆風順,平日要多做佈施,要去惡從善,要守戒,整天風花雪月,嫖賭飲 ...

總之師兄如果係善意幻想自行斷定,然後提出建議,咁我都多謝你嘅好意嘅。
回復 贊好 反對

師兄可能誤會,我只係想師兄先注意現實生活上的問題,先再想其他神佛聖物的問題,你去到師傅度,我相信師傅最後的建議,都係說要去惡從善,多做佈施,可能師傅口中講你會覺得對極,網友口中講就覺廢話,唔緊要的,師兄係要搞些神神鬼鬼, 邪靈入牌,厲鬼纏身那方面都沒法,但好容易俾出來“ 搵食 ” 那些人乘虛而入 .
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 7-7-2019 15:42
師兄可能誤會,我只係想師兄先注意現實生活上的問題,先再想其他神佛聖物的問題,你去到師傅度,我相信師傅 ...

其實我原本唔想講咁多,但而家我話你知,係香港嘅法科師傅叫我去,因為人地話係有嘢,但無辦法處理,人地冇呃我錢,連1蚊都冇收我,而且人地嘅講法我向總版主求證過,亞大都講的確有呢類法門。咁你滿意未吖?唔想再同你講
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 7-7-2019 15:42
師兄可能誤會,我只係想師兄先注意現實生活上的問題,先再想其他神佛聖物的問題,你去到師傅度,我相信師傅 ...

最後我再善意勸多句師兄啦,唔好將無知當成習慣,凡事多啲求證,唔好覺得自己見識等於全世界,你可以繼續,不過如果真係遇到咩難題,你會好容易不斷鑽牛角尖陷入死循環而死囉
回復 贊好 反對

唉 . .無言
回復 贊好 反對

之前facebook就畀人認定係想將陰牌帶去要龍婆處理,話只係想檢查聖物,就當我想要求龍婆將陰牌副作用同代價消除,然後再繼續用陰牌力量去滿足自己欲望,然後又係同我講一大堆咩要龍婆去做呢啲服務會點折福折壽之類去爆我,好似覺得100個人當中有90個都係為處理陰牌而搵龍婆,遇到嘅人就100%一定係嗰90個當中嘅其中一個一樣,咩痴線道理黎?

黎到呢度又畀人認定,講一大堆唔知咩理論,而家啲人究竟咩事啊?100個人有90個人係咁,就夾硬要強行認定100%人都一定就係咁?係以偏概全到鑽哂牛角尖定太死直定成個思維能力都有問題?

本身個人已經攰,仲要遇到咁多痴線佬,真係畀人偷運所以咁?
回復 贊好 反對

帶些貢品供僧,可選流質如奶粉好立克利賓立等的,因為師父過午不食,但可沖泡這種飲品,另外可帶日用品如廁紙,也應選早上十一點多小小到場,如太和廟,十一點多會有僧人念經再齊齊開飯
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 7-7-2019 18:55
帶些貢品供僧,可選流質如奶粉好立克利賓立等的,因為師父過午不食,但可沖泡這種飲品,另外可帶日用品如廁 ...

Thank you哂師兄
回復 贊好 反對

香港九條龍 發表於 7-7-2019 18:45
之前facebook就畀人認定係想將陰牌帶去要龍婆處理,話只係想檢查聖物,就當我想要求龍婆將陰牌副作用同代價消 ...

搵僧人,供僧,一定係好事,我十分贊成,但希望不是帶有其他目的咁去 . .
回復 贊好 反對

pmxsl 發表於 7-7-2019 18:55
帶些貢品供僧,可選流質如奶粉好立克利賓立等的,因為師父過午不食,但可沖泡這種飲品,另外可帶日用品如廁 ...

想再請教一下,咁請問拜訪龍婆有咩禮儀需要注意?因為我上網查見好多時善信都係會跪地向僧人雙手合十,就算響街上都係,有啲又地下鋪哂墊咁,請問到時成個做法流程係點?

回復 贊好 反對