新會員登記
搜索
查看: 2194|回復: 3

貓魂作竄

貓魂作竄

轉陸天行

一個發生在六十年代的故事,故事發生的地點亦是東普陀,其實東普陀是六十年代很負盛明的寺院,據說當年晚上,寺院的屋頂常常發出異光,這份報導保留在荗峰老法師的禪房。

這個故事發生在某年的一次水陸法會前夕,佛教的水陸法會除了為先人超導外,更可以求福、求壽、求生意興隆,都算是一個大型的法會,在法會前善信為先人,自己寫上姓名,所求的東西,然後讓法師在會上祈福。
那次一個馬姐,在名冊上寫了一個名字後,竟然引起一陣哄動。原來這個馬姐幫一隻貓提名。

佛堂的書記也禁不住問她: “妳為何幫隻貓做法事?”

那個馬姐說: “半年前,我下午趁老闆不在家,偷偷去外邊同幾個姊妹打麻雀,嗰日阿杏個衰婆坐北位,臨尾重不停咁食糊,搞到我趕頭趕命咁趕返屋企,返到屋企先知發現攞嚟做餸嗰條魚俾隻為食貓食咗。

當時我真係無名火起三千丈,隻衰貓重向住我喵喵聲咁攞嘢食,我火上加火,諗住摑牠一嘢,點知我啲無情力一嘢摑咗隻貓落街,隻畜生就咁一死嗚呼!

後來我忽然間得咗個怪病,時好時壞,看了幾個月醫生亦都無好轉,前幾晚隻貓向我報夢,隻衰貓竟然口講人話,講俾我知係佢搞到我病,佢重話東普陀將會有個水陸法會,佢叫我幫佢打齋超渡,咁我個病就會好,佢重話幫我中馬票!”

書記笑了一笑道: “我怕是妳日有所思,夜有所夢!”

馬姐苦笑道: “我都係抱住寧可信其有,不可信其無的心態,話晒都係我整死佢,咪當求幫自己消孽啦!”

水陸法會完了不消幾個月,個馬姐返回東普陀還神,原來佢已經康復,而且真係中了馬票,結果佢用那筆獎金開了間齋菜鋪,後來更看破紅塵, 出家為尼!

評分

查看全部評分

謝謝分享
谢 謝 分享呀
頭像被屏蔽
果到係東台
普陀山