新會員登記
搜索
樓主: wai2002

[求教] 捐血問題

再順手問埋, 我需唔需要帶埋去? 我怕啲血滴到佢
回復 贊好 反對

wai2002 發表於 14-5-2019 15:48

師兄其實夠18歲未?紅十字會係好專業既捐血機構,你幾時見過有人睇醫生紅十字捐血會成身一滴滴血岀返黎?同埋佛牌戴係頸可以放係衫入面,如果唔清楚,可以先上佢地網站了解多啲先
回復 贊好 反對

fatboyarming 發表於 14-5-2019 09:05
唉~我真的做不到不求回報這點,
每一次捐血都希望能感動上天, 能給我生活好些
即使不 ...

當你去到掛住幫人呢一個境界,你就會唔記得左回報呢樣嘢,潛意識人人都有,你有幫人的心,上天會知道
回復 贊好 反對

把行善佈施養成習慣吧,像食飯和大小便一樣 . . ( 利益申報 :有時都間中想下,生活安定之餘,會唔會有多少人生驚喜呢?)
回復 贊好 反對

wai2002 發表於 14-5-2019 15:48

師兄帶乜去呀?你係信個牌定信佛㗎?講到好似做買賣咁,成願就去捐血 . .
回復 贊好 反對

結果都係冇帶到去
不過我擔心既滴到血又真係冇發生, 捐血後果然不出我所料個人真係精神左好多
講真我覺得對自己對人對乜都老實啲好, 期望就一定會有亦都會講出口, 功德雖則平時會做,但還願後應氶左既野更加一定要做, 不過好怕因為咁犯左某啲禁忌
感謝各位師兄解答細佬既迷思
回復 贊好 反對

個人認為太多顧慮,禁忌的話再帶佛牌是個負累
回復 贊好 反對