新會員登記
搜索
查看: 2004|回復: 16

[求教] 捐血問題

各位師兄好, 細佬我新仔有少少問題想問下各位師兄
我想問問我想捐血做功德回報有冇問題?
因為我聽過有師兄講過話捐血可以係一個比較大既功德回報, 我自己聽到都想捐又可以身體好啲又可以做回報, 但另一方面又聽過一啲師兄話佛牌一定唔可以獻血供奉, 如果我去左捐血會唔會當左我獻血供奉
咁其實我捐唔捐得?
回復

發善心,做善事,是不望回報。
回復 贊好 反對

捐一包血能夠救3條命,功德無量呀!
回復 贊好 反對

捐血同供血係兩回事喎
回復 贊好 反對

THX咁多位師兄 咁我聽日可以安心去捐血了
因為雖則未叫正中紅心仲差我自己心大心細果一步但都叫還到願, 而家係時侯輪到我做返應丞左既事
回復 贊好 反對

捐血回向是可以的.捐血是幫手,不是用來供鬼神
回復 贊好 反對

如果從未捐過血,請先到香港紅十字會網站,看看捐血須知,捐血條件,及常見問題,免得去到捐血站才知道不能捐血,白行一趟。
回復 贊好 反對

捐血係好事黎丫!!!!!!
回復 贊好 反對

捐血和做善事,不應求回報,做所有好事都可以功德迴向
回復 贊好 反對

小天天 發表於 13-5-2019 23:15
捐血和做善事,不應求回報,做所有好事都可以功德迴向

唉~我真的做不到不求回報這點,
每一次捐血都希望能感動上天, 能給我生活好些
即使不斷催眠自己做善事不求回報,有回報是Bonus 做善事不求回報,有回報是Bonus 做善事不求回報,有回報是Bonus 做善事不求回報,有回報是Bonus 做善事不求回報,有回報是Bonus 做善事不求回報,有回報是Bonus 做善事不求回報,有回報是Bonus 做善事不求回報,有回報是Bonus 做善事不求回報,有回報是Bonus 做善事不求回報,有回報是Bonus 做善事不求回報,有回報是Bonus 做善事不求回報,有回報是Bonus 做善事不求回報,有回報是Bonus

但自己想希望有回報的潛意識是騙不了自己
回復 贊好 反對