新會員登記
搜索
查看: 2304|回復: 13

[求教] 請教識泰文嘅師兄

近期新請咗一件聖物,係從泰國請返黎嘅,出讓嘅人提到聖物要根據寺廟所提供嘅方式迎接

http://watrhongbon.com/forums/index.php?threads/วิธีการบูชามีดหมอมหาปราบโลก-วัดหรงบน.43/

上面嘅連結就係講述迎接聖物嘅方式,但通過google翻譯研究咗好耐,仍然有幾點唔係好確定,希望識泰文嘅師兄可以幫幫手

補充內容 (7-5-2019 15:18):
想求教識泰文嘅師兄:

請問文章所提供嘅經咒,意思係咪迎接聖物末尾嘅時候使用?係咪唸三次?另外如果冇辦法一次過背哂所有發音,分開唸頌又可唔可....

補充內容 (7-5-2019 15:18):
想求教識泰文嘅師兄:

請問文章所提供嘅經咒,意思係咪迎接聖物末尾嘅時候使用?係咪唸三次?另外如果冇辦法一次過背哂所有發音,分開唸頌又可唔可....

補充內容 (7-5-2019 15:23):
可唔可以呢?如果家中只有冠蘭聖物(但有大黃蜂供奉型),冇任何神佛法相,請問係咪應該點燃16支香?

另外文章提到需要通知其他所有聖物,要迎接鬼王滅...

補充內容 (7-5-2019 15:27):
要迎接鬼王滅魔刀到來,避免滅魔刀到家中後其他聖物遭受到鬼王嘅威力,咁請問文章有冇提及特定做法?係咪直接用粵語通知其他所有正法聖物就可以呢?

補充內容 (7-5-2019 15:29):
定係古曼童一類有靈嘅先需要?

麻煩識泰文嘅師兄幫忙,非常感謝!!
回復

你件係咩牌嚟 ? 點解又要唸咒 又要燒香?
回復 贊好 反對

亞特蘭提斯 發表於 7-5-2019 09:40

就係樓主之前徵求嘅 Wat Rong Bon 鬼王滅魔刀,該網頁標題:
วิธีการบูชา  มีดหมอมหาปราบโลก  วัดหรงบน
(敬拜方法   鬼王滅魔刀   Wat Rhong Bon)
回復 贊好 反對

亞特蘭提斯 發表於 7-5-2019 09:40

唔知點解一部分內容唔見咗

係鬼王滅魔刀,肯定正法黎嘅,問過出讓嘅泰佬,雖然溝通唔太順暢,比較語言不通,但佢講係直接原廟請,而且佢話佢冇任何陰嘅同"不好精神"嘅物品提供,只提供佛法物品
回復 贊好 反對

malouis 發表於 7-5-2019 13:57
就係樓主之前徵求嘅 Wat Rong Bon 鬼王滅魔刀,該網頁標題:
วิธีการบูชา  มีดหมอมห ...

係嘅,多謝師兄:

回復 贊好 反對

泰文我都唔識,我都係用 Google 翻譯逐個單字去查,然後估計句子意思。
奉勸樓主,滅魔刀一類有攻擊法術之聖物,沒有經過師傅正式教導使用方式,就放在佛壇作普通供奉好了,免得有些儀式做錯而弄巧反拙。
回復 贊好 反對

malouis 發表於 7-5-2019 16:03
泰文我都唔識,我都係用 Google 翻譯逐個單字去查,然後估計句子意思。
奉勸樓主,滅魔刀一類有攻擊法術之 ...

絕對唔會貪得意亂黎嘅

回復 贊好 反對

有冇師兄前輩幫手解惑

感謝~~~~~
回復 贊好 反對

我唔係搞事。

但都要善意提一提
供請之前,如你對聖物的經文之類有強烈要求,最有效當然問回結緣給你的人吧。

假如對方無提供或你理解不了,考慮清楚才供請
向旁人求助,好老實,大家無同樣聖物,講的都係參考。

最尾果段係講要一些供品的。

回復 贊好 反對

mike1582 發表於 8-5-2019 01:31
我唔係搞事。

但都要善意提一提

係,最尾一段係提及日常可以提供嘅供品

而家我聯絡咗寺廟嘅人,雖然都係有語言問題,但應該可以搞清楚個做法,希望可以順利

其實如果識泰文,文章所講應該唔算複雜,只係因為語言問題

回復 贊好 反對