Unite 香港佛牌討論區

設為首頁收藏本站

Unite 香港佛牌討論區

取回密碼
 新會員登記

QQ登錄

只需一步,快速開始

Login

免註冊即享有會員功能

搜尋
檢視: 755|回覆: 8

[佛陀] 街邊O個仲銅製吊咀 雙龍佛

[複製連結]
其實好多系街邊賣泰國飾物o個D地方都有呢D銅牌仔賣,
而到底又有無人知到底系邊到O來呢? 因為佢平所以系假野?
因為未見過所以佢地o個D系未開光?
我只系知道有D系鄉下D廟仔連做比較好看的牌也有難道, 下下鋼模邊有錢?
所以有D真系系街邊買再開光, 結緣比D村民 或 者好間單去做一個牌...
其實只系為左回歸最基本用途...僧人的 回禮 同 祝福
( 而家香港請牌 只要打著 某某 LP 就下下幾千..... 可能同出廟本意有距離.... )

登入/註冊後可看大圖

登入/註冊後可看大圖

登入/註冊後可看大圖

登入/註冊後可看大圖

登入/註冊後可看大圖

下面系一支 普通凸活 .... 其實大小體積只系人去睇 廟一樣有出細細支!
不過 當不同大細放系面前 好自然會去選擇大的 而當知道 恭金 差不多時更加會想請大的!
問心 去請時有沒有在內心覺得 細支應該平D? 大大支當然貴啦? 大支貴D當然好力D?
你覺得 師傅 做O個時會因為可以賣貴D所以比多D心機咩?
師傅 做O個時只系因為O來請GA人有 有錢人 亦 有窮 各方面GA人都有所以做GA時候
大細多元化D 恭金 因為用料或目的而定 言而 大細 師傅跟本一樣對待.....

登入/註冊後可看大圖

登入/註冊後可看大圖

登入/註冊後可看大圖

( 真系有D著 D牌商成日講到 大支貴D當然好力D!? 比佢地吹脹......
又話帶就要帶D出名GA LP D唔出名GA無咩力?! 更比佢吹脹....... 咩叫好力D.... )

補充內容 (26-1-2012 00:32):
背後那個廟圖是..... 拍錢阿拉
唔清楚來原最好唔好請啦

使用道具 檢舉

上面個 銅製佛牌 好假好街邊

有無人知?!

背面系寫咩廟出? 同有個人仔系到跳舞GA系咩O來? 供金大約幾多

知唔知系朋友到得O來時原本系點樣?

牌系無樣睇(太多...)..... 合眼緣就得GA LA...................

朋友掛在身上時是龍也開合殼.... 比我時變左一般鋼殼

登入/註冊後可看大圖

使用道具 檢舉

系佢鄉下出城打工O個時鄉下個師傅送比佢防身....
之後佢好快就比人叫左O來香港做野....
而家賺夠回去開店仔(村口D士多仔O個仲).....
之前有叫佢幫我帶D錢去O個個師傅間廟所以佢返左去都間中叫人帶D野比我.

呢個佢話系法會開光時順便放系到GA結緣品比D其他廟GA師傅帶返去同善信結緣GA,
後面O個個人仔唔系D咩跳舞人仔....
系 成功佛座下兩尊護法天神之一 哈魯曼天神(又稱之為猴神)

問左咩廟出都唔知佢講咩 我唔識泰文 只系知道系正廟出
佢話其實D牌系當地系好平或者跟本唔駛錢! 一般有去開廟GA泰國人
D師傅知道佢地要出門都會送銅或鐵佛牌比佢地祝福佢地平安同好運同幫佢地擋險,

所以佢比我O個D牌都無收過錢, 只系我有時會寄D錢去叫佢幫我送去廟,
佢就間中寄D牌過O來.

呢個我唔知系咪佢頸上而O個個不過系一樣樣.....

使用道具 檢舉

vespawai 發表於 24-1-2012 05:00
唔清楚來原最好唔好請啦

佢話背面寫左來原 不過我唔識泰文....

像以下情況

我  : 朋友你頸上面個牌邊到出GA CAP... (自以為泰國口音...)

朋友: พระพุธทชินราช 即系背面寫著O個到..... 你講野唔駛加個CAP字....

我  : 即系邊......到.............

朋友: พระพุธทชินราช........ 我唔知中文點叫...... 一般系牌背都有做GA廟名.... 你可以去問人....

我  : ...... 系香港問泰國人同問你咪無分別.......

朋友: 系GA 講左你都唔知 知左你又唔一定去 去左你又唔一定見到師傅..... 咪又系得O個知字...

我  : 又系BO......

朋友: 系師傅出去做法會開光時順便開光再帶返村GA,系廟出!所以後面有廟名同 หนุมาน !

我  : ......

朋友: 啊 หนุมาน 即系 猴神....

我  : 唔...紀好睇 ! 你返去幫我睇下仲有無幫我請個....

朋友: 好.... 我返去如果見到師傅幫你問下.....

( PS: พระพุธทชินราช 系我除便COPY唔知系咩..... )

補充內容 (24-1-2012 06:37):
PS: 我亦問過佢陰牌問題 佢話 陰牌 你控制到就無咩不過唔等於一定幫到你 但 控制唔到除時比佢控制返轉頭 所以唔好亂帶陰牌!

使用道具 檢舉

之前朋友同我講過話我中意帶牌有可能系香港請到D立心不良GA野所以叫我系香港找信得過GA地方請個 八方拉胡法相擇獨琴
話可以防止比人落邪術......同反彈反去....

所以 請左個 屈求呵  2549 ( 不求害人只求安心 )
不過D牌有D真系好靓! 好多時忍唔著就請左返去 ..........

補充內容 (24-1-2012 07:06):
話就話可以問牌商出處 不過立心偷運同立心不良GA 跟本出處系吹出o來... 有咩分別.....
朋友講過有D系帶著破介再入邪術都有..... 點估到........

使用道具 檢舉

好以係廟街街邊賣嗰啲牌咁樣{:6_326:}

使用道具 檢舉

tsui.billy 發表於 24-1-2012 13:41
好以係廟街街邊賣嗰啲牌咁樣

其實都有試過買左叫人拿去比師傅開光!
廟街 D野信1-2成 同系好多牌商到一樣 只不過.....
牌商 真假各半已好離譜......
廟街 假野最少8-9成....
不過有D又系真 因為O個D跟本無人會去做假野......

如: 全銀牌 成本都唔少做假無得賺....

以我所知O個到D泰國人系去泰國D佛牌超市入貨
所以都會有真GA不過唔多囉...
因為試過講講下佢系個袋到拿出一個拉胡粉牌同我身上面朋友系拉胡廟請GA系一樣 ...
當然除非我身上面O個系假囉.... 仲要.... 供金只系300以下....

當個個 D迷你 老虎仔財糖(2554出O個D) 請350以上 我系佢到請 250以下
假? 假都唔假上年O個D啦 系假都假 2550 D銅模啦... 反正除左個低入藏位跟本無咩分別....
仲要走去上彩色 假GA會唔會笨實左D呢?! 就算真系假 不過真系好靓好Q... 都系會請

就系因為當地跟本好平 只系牌商台價台好高佢地又唔知... 所以平好多....

使用道具 檢舉

不是正廟制造請返來都無意義.............

使用道具 檢舉

你需要登入後才可以回覆 登入 | 新會員登記