新會員登記
搜索
查看: 3195|回復: 13

人與人之間的信任

頭像被屏蔽
懸賞1U幣未解決
話說認識師傅近身徒弟短短一年多左右,從最初的捐廟請聖物開始,到依家閑話家常,雖然大家都用有限度的英文溝通和軟件翻譯……哈哈

今天發生一些小插曲, 話說今天他要寄一些聖物給我時, 突然發了三張圖片給我, 我問他為何( 因為平時都冇叫佢影相), 佢就話: 寄咁多次聖物比我,你就唔怕我會比假嘢給你?我就話: 你又唔係牌商, 你跟隨師父咁多年, 平常打理廟內事務, 跟隨師父學佛法, 所以絕對唔會咁做, 我亦相信你為人。 經過今次大家嘅信任度又高咗,哈哈..……

其實人與人之間 只要誠心對待 不要猜疑別人, 咁就可以開開心心過每一天………

評分

查看全部評分

回復

信任,難能可貴!
回復

好多好東西
回復

有道理           
回復

多謝分享. 不過我有 d 野唔係太明,有時聖物有種稱為 “ 徒弟牌 ” , 係各師傅特別做俾徒弟佩戴,點解又可以流到出市場?唔通徒弟仔自己攞去賣左佢?
回復

頭像被屏蔽
MartinYuen 發表於 6-12-2018 12:53
多謝分享. 不過我有 d 野唔係太明,有時聖物有種稱為 “ 徒弟牌 ” , 係各師傅特別做俾徒弟佩戴,點解又可 ...

呢個問題我三年前都有問過有些牌商和廟內工作人員, 得出答案就係, 有些師傅徒弟真的為了幫助別人而送贈給有需要的善信, 他們不會 收取 一分一毫的, 而另外一種就係那些貪心的徒弟為咗錢而出售
回復

想問下香港人如何找到師傅學習
回復

頭像被屏蔽
Klaus 發表於 6-12-2018 23:11
想問下香港人如何找到師傅學習

香港可以去本地泰國佛寺向師傅學習
回復

是的是的
回復

龍婆浸蘭?
回復