新會員登記
搜索
查看: 1282|回復: 7

[求教] 想問下泰國邊度有得放生牛?

黎緊因為會轉新工 已向自己佛牌應承 希望保佑我新工順順利利 達到target會去放生一隻牛
但係我google左一日都搵唔到邊度可以放 想向大家請教下
回復

先小善再大善,自有机缘。
回復 贊好 反對

師兄善心,但要做佈施又何需大廢周章四圍搵? 依家去樓下 7 仔捐五舊水先再說吧 . .還有,那些所謂的 “ 還願” ,算了吧,定時多作佈施,你會發現一個新世界.
回復 贊好 反對

樓主或者可以先幫助本地野生水牛,你可在網上找到有關資料:“大嶼山愛護水牛協會”
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
我沒有還願的,因為我好簡單只求遠離一切唔好嘅嘢,一般經過7仔就隨喜捐少少,有好事就捐多D答謝!唔好諗住您幫到我我先去捐,呢啲叫交易⋯⋯
回復 贊好 反對

我倒是在微信上看到有师兄在泰国放生牛,这位师兄是在泰国常住的,不过具体我没问过他。
回復 贊好 反對

我本身都有每月定期捐錢助養兒童 又有不定期捐錢比宣明會 跟住依排係網上電台又聽到話放生牛係好大既功德 於是我上網google就搵極都冇 ..
回復 贊好 反對

chankakitkit 發表於 4-11-2018 22:12
我本身都有每月定期捐錢助養兒童 又有不定期捐錢比宣明會 跟住依排係網上電台又聽到話放生牛係好大既功德  ...

無一種放生的功德大得過救人一命吧, 現在全世界有無數人陷於生死邊緣中, 等緊樓主去救呢
回復 贊好 反對