新會員登記
搜索
查看: 1981|回復: 22

[崇笛] 老闆差不多成廿年前請的崇迪....

話說我老闆知道我有帶佛牌...所以就送左一尊崇迪比我

雖然我呢位老闆係天主教徒 . 但對佢黎講入鄉隨俗 , 就係寺廟請左呢尊崇迪

咁多年後結緣比我 唔知係咪就係緣份呢

附上老闆去泰國既一個故事

話說佢地一行人去泰國旅行 , 同行人聽講"白龍王"好靈驗 , 有一日就走去搵白龍王

點知去到先知原來要排隊....重要係一早排....但佢地去到既時候已經係下午左右 就一班人就離開

點知去到門口竟然見到"白龍王" 咁大家當然想問事啦 , 但語言又不通 , 好彩我老闆係潮州人 , 所以可以傾幾句

但"白龍王"呢個時候就對同行中一位"女性"訓話

大約意思係 ( 你走黎拜神拜佛有咩用?家中仙人牌位從來未拜過未上過香 , 連父母都不拜 , 拜甚麼神佛都無用)

呢個時間呢位"女性"就喊就好勁 , 情緒好差 , 就無問佢咩事

晚上返到酒店等位女性情緒平靜落黎就問佢做咩喊咁勁 , 原來"白龍王"講中左 , 呢位女性(我忘記係父母那位離世)

家中的確有牌位 , 但真係從無拜過 , 所以白龍王講出呢樣野令佢當頭棒喝

所以各位帶佛牌拜佛同時....不要忘記父母 , 正如太和寺大師父都講過 , 父母都不尊重不理會鬧父母 , 拜甚麼都無用

評分

查看全部評分

回復

多謝分享
回復 贊好 反對

多謝分享
回復 贊好 反對

多謝分享
回復 贊好 反對

同鄉窩

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

多謝分享
回復 贊好 反對

多謝分享
回復 贊好 反對

所以第一戒是要考順父母
回復 贊好 反對

多謝師兄指教!
回復 贊好 反對

感谢阿树师兄分享~孝顺父母非常重要
回復 贊好 反對