新會員登記
搜索
樓主: Kenji

[坤平] 怎樣分辨龍婆浸蘭2560碰派坤平貼金版本

牛兄明白了,咁佢個塊坤平先係最「真」。

咁又係,世事都俾佢看透了,佢寸人係應該嘅!大家咪一笑置之!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

小小牛 發表於 23-4-2018 12:21
唉, 到 e + 都無乜人去問d 牌佬, 這期坤平的最高級版, 究竟有乜嘢咁高級殊勝到一塊新牌你可以賣 2500~350 ...

物價飛升, 你睇現今樓價都知道啦..
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 23-4-2018 11:43
Kenji兄, 吾好話咩教導囉, 傻個嗰係我至啱, 係我先咁 on 9 9 做爛頭卒咁多口

大約半年多前,  ...

牛兄,現在市價單一塊都係賣緊$4500泰銖,我講個位師兄你都識架,不過佢最後攞咗幾多塊,我真係唔知,我見佢堅到咁,嚇到我最後連牌都唔敢同佢買。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

小小牛 發表於 23-4-2018 11:47
金箔, 金漆, 呵呵, Kenji兄說了一點沒有什麼牌佬會講的特點

牛兄,個期個個都話貼金箔,咪順應一下民意囉!

所以我成日都當自己塊牌有問題,明明係舢舨,充乜鬼炮艇啊!

所以咪收收埋埋自己觀賞算了,費事笑死街彷。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

小小牛 發表於 23-4-2018 11:50
最高級版的底 code 很特別的, 只要一同普通版/結緣版一齊比較, 就可以一眼分到出來
...

牛兄,所以最高級版本嘅數量,咪有幾種不同嘅說法囉!
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 23-4-2018 11:54
Ceo 個塊牌的贊符樣式的確無乜在 龍婆浸蘭其它作品中見過, 但並不能說這塊牌是假的, 或者說這個贊符一定 ...

牛兄,唔好話連你未見過啊!可能浸蘭師傅自己都拗爆頭,有時間我都要研究一下那些邊位,感謝牛兄指導。
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 23-4-2018 12:03
理事版從何而來  咪就係有人吾做功課, 心諗安個高級的名, 咪將結緣牌當成最高級版來賣囉 {:4_46 ...

牛兄,你既然都講開結緣牌和最高級版,我突然想起有個「神人」係第二度寸人,那位神人説話內容如下:

「最正係佢話最高版本出87塊 點知人地去到問有300塊以上。。。又話師傅用左加持多年秘料。。。人地問完又係無。。。咁佢既料?」

我真係覺得幾搞笑,唔通人地指住塊結緣牌去問浸蘭師傅,師傅又點會答佢有87塊呢!另外師傅又點會答佢那塊結緣牌有加持十八年嘅秘料啊!

指住D粉絲就想變魚翅,當然一定無可能啦!

呢種應該是非一般「神人」嘅回覆,俗稱「神回覆」。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

小小牛 發表於 23-4-2018 12:10
淺綠色高級版

人人都覺得淺啡色99塊是頂級版本,咁淺綠色當然要退而求其次,要即時降grade為高級版了。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
小小牛 發表於 23-4-2018 12:08
「希望會再有師兄無私分享」

當相似品賣乾賣淨了, 這個希望可能就會來臨了

牛兄,最早期的真品絕對和後期的相似品是有分別的,睇紅圈內的材質有幾豐富,呢塊牌最重要是派粉,有白色的骨粒是為上品,高級版要睇金油,金箔用料厚實,牌身唔會乾巴巴,之於所謂特別版底印其實是有分別的,見過真品就一定分得清楚。小小分享,當我鳩吹!唔再出新貼,廢事長編大論,哈哈⋯⋯
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
附上泰國朋友照片,信佢好過信出面牌商亂吹嘅資料來源。
回復 贊好 反對