新會員登記
搜索
樓主: Kenji

[坤平] 怎樣分辨龍婆浸蘭2560碰派坤平貼金版本

我都記得師兄你好似講過感覺戴得幾好咁,我就都未戴過,因為之後一月份又請左拍猜,二月又請左粒扑叻符珠,安排位戴都頭痛,所以尊坤平都暫放壇先.
其實上年年尾,大家將果尊叫特別版又好,理事版又好,都係一些推廣技倆,舢舨充砲艇.
如果明知真相都照賣照做,學某師兄講係順水推舟,做生意來說是取巧,我好彩未賣過牌,唔知做生意係咪咁先會做得住,但係如果有宗教信仰,係咪真係過到自己果關?

回復 贊好 反對

Kenji 發表於 20-4-2018 21:37
EdmundChan師兄,以你睇法,你認為Ceo早前在Unite出分享貼呢塊浸蘭2560碰派坤平是真還是假啊!
...

不要說 Ceo 個塊坤平是假了, 會俾人寸o架
回復 贊好 反對

EdmundChan@FB 發表於 20-4-2018 20:39
牛兄,好認同你的觀點,只要是早期見過真品的朋友,應該多少都識分辨真假
...

Edmund兄, 問題係不是太多人見過真品的, 那個法會沒有外人, 成班都係泰國自己人, 法會一完, 最高級版一公開供請, 一陣間就已經俾泰國人掃哂, 所以這期坤平全部都係d 泰國人講嘅, 賣牌嘅就照搬字過紙
回復 贊好 反對

Mathewyam 發表於 22-4-2018 19:00
我得到既資訊都係圓印+葉印,但kenji師兄話睇印都唔係最準

剛剛再找到多一塊圓印+葉印普通版圖片,大家研究一下。
回復 贊好 反對

Kenji 發表於 20-4-2018 12:31
牛兄,老實講ceo塊相似版同真品都相差甚遠,一眼就已經看得出有問題,其實之前有一位師兄同我講過話佢要 ...

Kenji兄, 吾好話咩教導囉, 傻個嗰係我至啱, 係我先咁 on 9 9 做爛頭卒咁多口

大約半年多前, 大家賣相似品賣得正興高彩烈賺錢發下財的時候, 泰國d 牌商見你地香港人咁受落這塊牌, 咪再加推過來囉, 十塊一次過要哂嘅, 4000泰銖一塊, 吾知係咪你講個位師兄想要個十塊了
回復 贊好 反對

Kenji 發表於 20-4-2018 12:31
牛兄,老實講ceo塊相似版同真品都相差甚遠,一眼就已經看得出有問題,其實之前有一位師兄同我講過話佢要 ...

金箔, 金漆, 呵呵, Kenji兄說了一點沒有什麼牌佬會講的特點
回復 贊好 反對

Kenji 發表於 20-4-2018 12:39
有機會一定要請教一下你,我只看底code,我真是分辦不了。

不過我曾見過一些底code嘅印是比較淺的。

最高級版的底 code 很特別的, 只要一同普通版/結緣版一齊比較, 就可以一眼分到出來
回復 贊好 反對

Kenji 發表於 20-4-2018 14:06
我從未見過浸蘭有此款贊符,加上中間畫圓形開始已不是浸蘭師傅一向畫圓形嘅方法,此贊符並不是出自師傅之 ...

Ceo 個塊牌的贊符樣式的確無乜在 龍婆浸蘭其它作品中見過, 但並不能說這塊牌是假的, 或者說這個贊符一定不是出自 龍婆浸蘭之手, 而是這個贊符奇在那箱頭筆的邊位上
回復 贊好 反對

包咗殼就看不到底影了
回復 贊好 反對

Kenji 發表於 22-4-2018 21:15
MartinYuen師兄,我收到泰國那邊嘅資訊是淺啡色高級版肯定出了99尊而淺綠色高級版浸蘭專賣那邊說是87尊, ...

理事版從何而來 咪就係有人吾做功課, 心諗安個高級的名, 咪將結緣牌當成最高級版來賣囉
回復 贊好 反對