新會員登記
搜索
樓主: Kenji

[坤平] 怎樣分辨龍婆浸蘭2560碰派坤平貼金版本

我得到既資訊都係圓印+葉印,但kenji師兄話睇印都唔係最準
回復 贊好 反對

回復 贊好 反對

Mathewyam 發表於 22-4-2018 19:00
我得到既資訊都係圓印+葉印,但kenji師兄話睇印都唔係最準

我果時唔太清楚,所以都請左其實有兩三百尊的人稱 “ 理事版” ,其實都唔可惜,都係師傅督制的聖物,當然師兄手上果幾尊還好.
有時就係咁,有機會始終會到你手,貪快未必好事,睇定啲又會執輸.
希望會再有師兄無私分享,等大家都可以請到心目中的聖物啦.
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 22-4-2018 19:57
我果時唔太清楚,所以都請左其實有兩三百尊的人稱 “ 理事版” ,其實都唔可惜,都係師傅督制的聖物,當 ...

MartinYuen師兄,我收到泰國那邊嘅資訊是淺啡色高級版肯定出了99尊而淺綠色高級版浸蘭專賣那邊說是87尊,但廟理事那邊說是233尊,淺綠色高級版那個數量我到現在都唔知邊個講先係真,但我好肯定可以和你說,我從來都係未聽說過有理事版,理事版從何而來,我真的不知道。

Martin兄,供請了便隨心配戴吧!重要嘅是人嘅本質,你心地善良,將來一定可以揾得更多。

你手上那兩尊牌手贊符很美。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

Matthew yam 師兄,不如大家研究下,我手上有兩塊淺綠色高級版嘅圖片,你估下A圖片係真還是B圖片先係真,還是AB都是真,還是AB都是假,兩塊也是雙合印的。
回復 贊好 反對

回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 22-4-2018 19:57
我果時唔太清楚,所以都請左其實有兩三百尊的人稱 “ 理事版” ,其實都唔可惜,都係師傅督制的聖物,當 ...

Sorry 啊!MartinYuen師兄,原來那兩塊淺啡色並不是你的,回覆太多,一時看錯,抱歉!
回復 贊好 反對

Mathewyam 發表於 22-4-2018 18:58
沒錯, 帶得順最緊要, 當時我請的時候,知道版本有點混亂,都有請教老友
...

Mathew師兄,我到現在都未戴過,我那塊淺綠色版本現在泰國包殻中,老實說,淺啡色高級版本,我沒這個本事揾得到,早在2017年我已開始找,但無可奈何盡了力我也是找不到一塊,應是我人脈方面沒有你那麼廣吧!

像你這樣說,你戴得順便可以了!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 22-4-2018 17:21
流行聖物我當然有請啦. 上年 12 月頭請了,又係聲稱理事版那尊,請果時我完全明白這期坤平多多事干,我都 ...

原來已經請左,我個人覺得有少少派更也feel,其實要分版本都係睇幾個地方,如果有人仲講「理事版」,一笑置之算啦,不過我唔係好識炸,仲學習學習中

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

Mathewyam師兄,其實圓印+葉印可否分到是淺啡色高級版我真是唔敢下定論,點解我會這樣說,因為我曾經見過普通版一樣有這種印,或者應是牛兄所說嘅后期「做手」。

我有一張普通版有圓印+葉印嘅圖片,不過這圖個印印得比較深,我曾見過一些是印得比較淺嘅!可惜我現在已找不到那些圖片了,所以如果你叫我只看印來分辦,我並沒甚麼把握!
回復 贊好 反對